Utilikilt i farven sand.

Kilt uden ternSort kilt, Düsseldorf

Sort kilt, Düsseldorf.Ensfarvet traditionel kilt


Hvis du gerne vil gå i kilt, men du ikke er så meget for tartans, eller du bare vil have endnu mere variation, fås den traditionelle kilt også ensfarvet.

Den mest populære farve er sort, og den kan du købe i alle de nævnte kilt-shops, Heritage of Scotland, KiltSociety, Scotweb, Tartanista og The Scotland Kilt Company.
Hos Scotweb kan du få din kilt ensfarvet i yderligere 15 farver.


Utility kilt


Tør du fjerne dig helt fra traditionerne, har der siden 2000 eksisteret utility kilts.

De har deres oprindelse i USA, hvor en amerikaner, Steven Villegas, startede en lille virksomhed i Seattle og begyndte at producere og sælge sin Utilikilt.

Selvom den, med sine store lommer, andet materiale og form, ikke designmæssigt har stor lighed med den traditionelle kilt, fik den hurtigt fodfæste på markedet og blev populær også blandt skotske efterkommere i USA og Canada.

I dag har den nærmest kultstatus, og prisen er (måske derfor) steget betragteligt.

Den billigste koster 200 dollars, men med dyr fragt, told, moms og importgebyr tillagt overstiger prisen 2.500 kroner. En anden mulighed er ligeledes amerikanske AmeriKilt. Den er uden store lommer og leveres i stedet med en aftagelig sporran i samme materiale og farve som kilten. Hvis fragten ikke er alt for høj, skulle den kunne leveres i Danmark uden told. Stoffet er tyndere, hviket jeg synes, er en fordel, og dens design er renere end Utilikiltens.

Der findes billige, europæiske alternativer til langt færre penge, fx fra Unionkilt og Tartanista, men skal det være den ægte vare, er det en Utilikilt.

Utility kilte kræver ikke andet tilbehør end et bredt bælte. Typisk bruges dog også kraftige sko eller vandrestøvler til kilten, vel for på den måde at signalere, at det ikke bare er en nederdel.

Mens en traditionel kilt er rimeligt forståelig i sig selv, kræver en utility kilt lidt mere forklaring. Jeg foretrækker af samme grund den traditionelle kilt, men har og bruger også utility kilte. De er af mærkerne Utilikilt og AmeriKilt.

Hvad du vælger, er op til dig.


Utilikilt

Utilikilt Original, sort, Schweiz.


Utilikilt

Utilikilt


Utilikilt

Utilikilt.Utilikilt

Utilikilt.Utilikilt

Utilikilt.


Det kan du finde herCard image

Hvad med en kilt?


1. Har du nogensinde tænkt på, at en kilt kunne være rar at have på til afveksling for de evindelige bukser?
Card image

Mænd i kilt


2. Hvem køber en kilt? Og hvorfor? Skal man ikke være skotte for at gå i kilt? Og hvad med under kilten? Er det sandt?
Card image

Kort om kilt


3. Kilten under lup. Hvad er det, der adskiller den fra en nederdel? Hvad med tartans? Er de ikke forbeholdt klaner?
Card image

Køb en kilt


4. Kilte fås i alle prisklasser - fra 300 kroner til 10.000 kroner eller endnu mere. Men sådan er det jo med alt tøj. Hvad er godt nok?
Card image

Tilbehør til kilt


5. Der findes et sandt hav af tilbehør, men det er ganske få ting, du virkelig har brug for. Og nogle bør du holde dig fra.
Card image

Kilt uden tern


6. Sorte kilte synes at blive mere og mere populære. Kilte kan endda se helt anderledes ud, fx de såkaldte utility kilts.
Card image

Gå i kilt


7. Du har kilt og tilbehør. Hvordan bruger du det rigtigt? Er der ting, du skal være opmærksom på?
Card image

Brug din kilt


8. Billedeksempler. Brug din kilt, når og hvor du vil. Ude og hjemme. Året rundt. Dressed up or down.