Kilt, MacGregor tartan
Kilt, MacGregor tartan, Gammeltorv, KøbenhavnSæt mål på din kiltAt købe en kilt betragtes af mange som lidt af en videnskab. Det er det ikke. Men det er naturligvis anderledes end at købe et par bukser eller shorts.
For en kilt er i dag næsten altid syet efter mål, DINE mål, og det uanset prisen. Det er slut med færdigsyede kilte, altid i længden 24" eller 61 cm, og som skulle gå til knæet, hvad enten du er 170 eller 210 cm høj, og med blot fire-fem livvidder til at dække intervallet 81-122 cm.

Men for at du kan få en kilt, der passer dig, skal du måle og måle rigtigt. Og regn IKKE med dine buksemål. Hvis du måler efter, har dine Tommy Hilfiger jeans i 32" intet med virkeligheden at gøre. Målebåndet siger snarere 36". For at please kunderne, angiver de og andre en for lille størrelse.
Du tror mig ikke? Så tjek efter.

Når du bestiller en kilt, er det ikke drømmemålene, der tæller, men facts. Derfor MÅL.Lad os få målene på plads


De måler i tommer (inch)

Selvom metersystemet for længst er indført i England, bruges de gamle engelske mål konsekvent i forbindelse med kilte.

1 inch = 1" = 2,54 cm
1 foot = 1’ = 12 inch = 30,48 cm
1 yard = 36 inch = 3 feet = 91,44 cm.


Brug et målebånd af stof eller plastic, ikke et metalmålebånd fra byggemarkedet. Det er en fordel, hvis det har tommer på den ene side.


kilt-mål
Målene til din kilt


1. Livvidde - waist size

Mål livvidden dér, hvor kilten skal sidde. Inden du lægger dig fast på livvidden, skal du også læse afsnittet om kiltlængden nedenfor.

En kilt lukkes med remme og spænder. Derfor er der lidt at give og tage af – i modsætning til bukser. Som regel fra -1 til +2 tommer eller 7½ cm..

Hvis det nu går helt galt med taljen
En kilt, der sidder for løst i taljen, kan som regel reddes ved at flytte spændet (eller spænderne) på højre side lidt længere ind på stoffet (op til 5 cm er ikke noget problem) og remmen på underste forstykke tilsvarende længere ind.
Det er imidlertid ikke alle skrædderier/systuer, der vil sy i læder. Det kan deres maskiner ikke klare, siger de.
Milano Skrædderi og Renseri på Købmagergade i København kan og vil gerne.

Hvis kilten omvendt ikke længere kan lukkes, kan man købe kilt extenders - korte remme. Men de virker lidt bøvlede, og overlapningen af forstykkerne bliver hurtigt for lille.

Derfor er det bedst at måle rigtigt - og holde vægten. Ikke mindst hvis den skulle være for opadgående.


2. Hoftevidde - hip size eller seat size

Det er et løst mål, taget på dit bredeste sted.


3. Fell

Hvis du får taget mål til en kilt hos en dyr kiltmaker, er det helt sikkert, at han tager dette mål. Men ingen steder, hvor man køber mellemklassekilte, spørger de efter det.
Derfor er det lidt underligt, at man gør det på websider for billige, skræddersyede pakistanske kilte.
Fell er længden på det stykke af kilten bagpå, hvor læggene er syet ind. Det går fra toppen af kilten til det sted, hvor du er bredest, dvs. hvor hoftemålet, hip size eller seat size er taget.
Det er for de flestes vedkommende 1/3 af den korrekte kiltlængde, hvis kilten sidder i den naturlige talje. Det vil derfor typisk være 7-8".
Hvis du ikke skriver noget, er de alle pakistanske leverandører enige om, at målet er 6", og det er nok også godt nok, især hvis din kilt skal sde lid lavere. Hellere for kort fell end for lang.
På de allerbilligste færdigsyede kilte sparer man tit at sy læggene ind. Derfor har de ingen fell. Eller det måler kun de ca. 3 tommer, som bæltet dækker over.

4. Længde på kilten - kilt length

En kilt sidder traditionelt højt, dvs. omkring navlen - din naturlige livvidde - og det er normalt derfra, man vil måle længden. Men en casual kilt kan også sidde lavere, fx som dine jeans. Det giver i praksis en forskel eller tolerance på omkring 2” = 5 cm. Når du skal måle, er det lettest at tage udgangspunkt i standardlængden på 24" = 61 cm. Målet er fra top til bund. Prøv med et bælte og et viskestykke eller et håndklæde, bukket til den længde og stil dig foran et stort lodretsiddende spejl. Du skal stå to-tre meter fra det, og du må ikke bøje dig forover. Er 24" for meget, kan du hæve det lidt og markere stedet, når du er tilfreds. Derefter måler du længden.

Har du en lang selfie-stang, er det måske lettere at bruge den. Din smartphone skal blot være i knæhøjde, og du skal kunne stå helt oprejst, fx op ad en væg.
Et normalt kamera med selvudløser, eller bedre remote control, i knæhøjde kan også anvendes.

Hvis du vil bruge et bredt bælte (og det vil du nok), skal du kalkulere med, at overkanten af kilten automatisk kommer til at sidde et par centimeter højere.

Kilten må under ingen omstændigheder dække hele knæet. Heller ikke selvom det er en tendens, der er ret udbredt, især i USA. Den må heller ikke slutte væsentligt over det.

Den ”korrekte” længde er fra midten af knæskallen til max 1 tomme eller små tre centimeter over knæet.


kilt

For lang. Kilten dækker hele knæet. 24,5"kilt

Det absolut længste. Kilten går til midten af knæskallen. 24".kilt

For kort. Holyrood tartan. 21". Jeg har tre kilte i denne tartan. Denne er den korteste.kilt

Samme kilt placeret lavere, men stadig til den korte side.
kilt
Min foretrukne længde, lige over knæskallen. 5 yard 13 oz. kilt syet efter mål. Isle of Skye tartan, 22,5".
Cadiz ved den spanske Atlanterhavskyst en tidlig morgen i maj.

Uvidenskabelig tommelfingerregel

Flere kilt shops giver anvisninger på eller indikationer af "rigtig" kiltlængde. Noget tyder på, at de simpelthen regner med en tredjedel af mandshøjden, og at de går efter, at kilten skal gå til lidt over midten af knæet og sidde i taljen. Hvis du er gennemsnitligt proportioneret, kan du finde din kiltlængde i hele tommer ved hjælp af følgende formel:

Kiltlængde i tommer = din højde i cm / 7,62
Vælg nærmeste hele tal for en kilt, der går til lidt over midten af knæet og sidder i taljen.

Skal kilten gå til toppen af knæet, trækkes 0,5 tomme fra.
Skal den gå til cirka en tomme over knæet, trækkes 1,5 tommer fra.
Skal den sidde lavt, trækkes 1 tomme (yderligere) fra.

Men tag det for, hvad det er. Intet erstatter et godt målebånd.

Jeg selv foretrækker en kilt, der er til den korte side, også selvom jeg derved bryder nogle regler. Mange kiltshops opererer ikke med halve tommer.5. Din egen højde - wearer's height

De fleste kilt makers spørger også om din højde (i feet og inch).

Jeg er 176 cm høj. Det er først 5 feet = 152,4 cm. De resterende 23,6 cm/2,54 = 9 inch (og lidt til). Med andre ord 5'9".
Det er for at tjekke, at din længdeangivelse på kilten ikke er helt hen i skoven. I virkeligheden er tommer ikke nogen særlig præcis indikator, når mindste intervaller er 2,54 cm, og nogle i øvrigt har korte, andre lange ben.
Men er du to meter høj, (6'7") og bestiller længden 20", vil du sikkert blive spurgt, om du nu også virkelig ønsker en lårkort kilt.

Skriv dine mål ned på et stykke papir. Du er nu klar til at bestille en kilt.


Næste side: Køb en kiltDet kan du finde herKilt

Hvad med en kilt?

Har du nogensinde tænkt på, at en kilt kunne være rar at have på i stedet for de evindelige bukser? Hvis ja, kan du måske bruge dette website til noget.


Kilt

Mænd i kilt

Hvem køber en kilt? Og hvorfor? Skal man ikke være skotte for at gå i kilt? Og hvad med under kilten? Er det sandt?


Kilt

Kort om kilt

Kilten under lup. Hvad er det, der adskiller den fra en nederdel? Hvad med tartans? Er de ikke forbeholdt klaner?


Kilt

Mål til kilt

En kilt er i dag næsten atid skræddersyet, selv billige. Du skal opgive 4-5 mål, når du bestiller en kilt. Se hvilke, og hvordan du måler.


Kilt

Køb en kilt

Kilte fås i alle prisklasser - fra 300 kroner til 10.000 kroner eller endnu mere. Men sådan er det jo med alt tøj. Hvad er godt nok?


Kilt

Tilbehør til kilt

Der findes et sandt hav af tilbehør, men det er ganske få ting, du virkelig har brug for. Og nogle bør du holde dig fra.


Kilt

Kilt uden tern

Sorte kilte synes at blive mere og mere populære. Kilte kan endda se helt anderledes ud, fx de såkaldte utility kilts.


Kilt

Gå i kilt

Du har kilt og tilbehør. Hvordan bruger du det rigtigt? Er der ting, du skal være opmærksom på?


Kilt

Billeder af kilt

Billedeksempler. Brug din kilt, når og hvor du vil. Og hvor passende. Ude og hjemme. Året rundt. Dressed up or down.