Tilbehør til kilt

Tilbehør til din kiltKøb kun det, du har brug for


Kilten er ikke helt nok i sig selv. Der findes alskens tilbehør til en traditionel kilt. Men til casual wear skal du ikke bruge ret meget. Jo mere, du sætter sammen, jo mere bliver din kilt til "national dress", hvilket jo ikke er hensigten. Det er lettest (og tit billigst) at købe tilbehøret samme sted som kilten, evt. som en "kilt package". Sommetider indeholder "pakken" dog ting, du ikke har brug for, og derfor kan det, der ligner et tilbud, godt ende op med være en dyrere løsning.


Sporran


JA


En traditionel kilt har ingen lommer. Derfor skal der bruges en eller anden form for taske. Det bedste er ubetinget en sporran. Det er også sådan én, man forbinder med synet af en kilt.

Tre forskellige slags sporrans

Der er tre forskellige typer: Day wear, Semi-dress og Dress sporrans.

Day wear sporran
Om dagen benyttes en day wear sporran, som udelukkende er fremstillet af læder. Med eller uden kvaster. Den betegnes derfor tit også leather sporran eller leather day wear sporran. Det er den type, du har brug for.

Leather sporran
Denne er yderligere en Day Wear Plain sporran eller en Military Style sporran. I modsætning til de fleste day wear sporrans har den derfor ingen kvaster. Og det, synes jeg, er en fordel, for de får dig til at lyde som en trommeslager, når du går.

I gamle dage sagde man om børn, "nok ses, men ikke høres". Hvor rådet i relation til børn var en besynderlig holdning, er det i høj grad relevant for kilte - efter min mening.

Af en eller anden grund er sporrans med kvaster billigere end dem uden. Men køber du sådan en, kan kvasterne heldigvis i de fleste tilfælde fjernes med en saks, fordi hullerne dækkes af flappen. Det skal siges, at de fleste, der går i kilt, ikke har noget imod lyden. Men det har jeg altså.
Enkelhed i design tiltaler mig. Det ligger nok til os danskere.


Semi-dress sporran
Til aftenbrug hører en semi-dress sporran. Den ligner en day wear sporran, blot er fronten dekoreret på en eller anden måde. Tidligere var det med sælskind, men efter at leverandørerne er blevet fredet, har man måttet finde andre - ikke altid videre elegante - løsninger.


Dress sporran
Til fester, hvor dress code er smoking eller kjole og hvidt, benyttes til kilt en dress sporran med metalindfatning og andet pynt.

Semi-dress sporrans og især dress sporrans er ikke til casual wear! Derimod kan en pæn day wear sporran sagtens bruges i koncertsalen eller teatret.


En sporran skal hænge ca. en håndsbredde under bæltet. Men den kommer meget let til at sidde for lavt. Du kan lade kæde eller rem gå gennem de to loops på bagsiden af kilten, men det er ikke nødvendigt for at holde den oppe.


I hverdagen kan man gå uden sporran, hvis man har andre steder at gøre af sine ting. Men en sporran gør ligesom billedet færdigt. Og traditionalister, repræsenteret ved "kilt politiet" mener, en kilt uden sporran er en nederdel. Det er naturligvis noget sludder. En bil uden noget så vitalt som hjulene er stadig en bil. Den kan blot ikke køre nogensteder.
De allerfleste sporrans leveres med en kæde, en sporran chain.

Men en læderrem er efter manges mening bedre, idet den slider mindre på kilten. På nettet er der kun få, der sælger leather sporran straps, og de er oftest urimeligt dyre.Med lidt fingerfærdighed og ganske lidt værktøj kan man imidlertid selv lave dem.
Den her viste i brunt læder (19 mm = 3/4") er resultatet af et sådant DIY (do-it-yourself) projekt.
Materialer og værktøj fra Skindhuset, Skindergade 6 i København.Bælte

JA

Kiltbælte

Belt & buckle, kiltbælte i "tan" med spænde fra KiltSociety. Fås også i mørkebrunt og sort, som er den mest normale farve.Belt & Buckle. De fleste justeres i længden med et Velcro-system. Til casual wear kan du benytte ethvert 5-6 centimeter bredt bælte. Da så brede bælter imidlertid kan være svære at få fat i, ender det ofte med et originalt belt and buckle. Lidt overdressed, men fint nok. Prisen er absolut rimelig, og det klæder kilten. For blot £25 GBP kan du hos KiltSociety få et komplet bælte og spænde.

Kilten kan teknisk set bruges uden bælte. Den falder ingen steder.
Hvis du har en sweater på, vil denne naturligt sidde uden på kilten, og så behøver du ikke noget bælte.
Hvis du har en vest på, er bælte bandlyst. Kendes også fra smoking og kjole og hvidt, hvortil der aldrig benyttes bælte.


Sporran fra KiltSociety

Plain leather sporran, Military Style i "tan" fra KiltSociety.Lædertingene til kilt (bælte og sporran) er enten sorte, mørkebrune eller lysebrune. Bland aldrig farverne. Nogle tager det ikke så tungt; mig støder det. Det mest almindelige - og derfor billigste - er sort.

Bælte og sporran skal naturligvis også harmonere med farven på dine sko.

Til bæltet ovenfor hører en sporran som denne. Den leveres - meget positivt - med læderrem i stedet for den sædvanlige kæde. I tan som her koster den £60. I sort er den £5 billigere. KiltSociety.
Kiltstrømper

JA

Kilt hose

Kiltstrømper fra Brewin&Co.


Originale strømper, Kilt hose eller kilt socks er lange. I princippet er de, hvad der til damer kaldes "over knees", og de bliver så til knæstrømper, når de er bukket om. Du kan med fordel købe dem hos Brewin&Co.

De fås i mange forskellige farver, fx mørkeblå, lyseblå, flaskegrønne, koksgrå, sorte, creme og helt hvide.

Hvis din kilt bare er et substitut for shorts om sommeren, kan du bruge almindelige sokker. Det gør jeg sommetider, men synes bedst om knæstrømperne.

Traditionalister afviser kategorisk almindelige sokker. De skubber højst de lange strømper ned og bruger dem "scrunched down", når de vil være uformelle.
Kilt hose

Kiltstrømper fra H&M, sælges som Over Knees.
Tip
Hvis du, som jeg, lever på en lille fod, dvs. op til skostørrelse 43, så kan du få de bedste kiltstrømper rundt om hjørnet. De er gennem flere år blevet solgt i H&M med undtagelse af om sommeren. De hedder "Over Knees", og virksomheden har selvfølgelig aldrig tænkt på, at de kunne bruges til kilt af mænd. Men det kan de altså. H&M har flere forskellige, men det er kun disse, der kan anvendes. De andre for tynde og derfor tøsede.

Fordelene ved dem, ud over nærhedsprincippet og det, at de ligner ægte kiltstrømper til forveksling, er, at de ikke glider ned. Du kan altså spare de garters, jeg anbefaler under næste punkt. Dernæst holder de længere end de "rigtige", jeg har prøvet, og prisen, 80 kroner er i orden. Ulemperne er, at der kun er to størrelser, 36-39 og 39-41, som går op til skostørrelse 42-43, og at der kun er to farver, en beige og den koksgrå, som jeg sværger til.
Garter flashes

JA - I hvert fald garters

Garter flashes

Garter flashes. På den ene garter er de to flashes pillet af. De fleste er ensfarvede. Disse er i Black Watch tartan og kan derfor KUN bruges med en kilt i den tartan.

Til de lange strømper hører garter flashes, egentlig garters og flashes.

Garters er strømpeholdere, og på hver af dem sidder, udelukkende til pynt, to stykker stof, flashes. Garterne er yderst praktiske, hvis/når strømperne har det med at glide ned.

De skal sidde cirka tre centimeter under knæet, og når strømperne bukkes ned over dem, er de usynlige.

Hvis du (som jeg) synes, det er for meget med flashes på en tur i skoven, så er de lige til af tage af og sætte på igen. Jeg bruger selv kun flashes i dress-up situationer, men altid garters til kiltstrømper (undtagelse H&M) - fordi de glider ned. Prisen for et sæt er omkring £15. De kan være enten ensfarvede eller i samme tartan som kilten.

Når du benytter dem, skal de vende udad, enten som klokken 9 - 15 eller som klokken 10 - 14. Cirka halvdelen skal være dækket af stømperne.


Kilt pin

MULIGVIS

Kilt pin

Typisk kiltnål. Fås i mange udformninger
En kilt pin tjener udelukkende et dekorativt formål. Den skal absolut IKKE gå gennem begge lag stof på fronten. Hvis den gør, ødelægger den din kilt på ingen tid.

Den er IKKE til flyrejser og kan sagtens undværes. Omvendt koster den ikke meget, ca. £15. De kloge strides om, hvor præcis den skal sidde på det yderste forstykke. Men 2", evt. 3" ind fra frynsekanten og fra 2" til 4" og måske endda 6" op fra underkanten.

HRH Prince Charles kan på flere billeder ses have den monteret højt, altså omkring de seks tommer eller 15 cm.Sgian dubh

NEJ - i hvert fald ikke til casual wear


Sgian dubh
Sgian dubh - kniv til strømpeskaftet.
Glem hellere kniven, der stikkes ned i højre strømpeskaft (eller venstre, hvis du er venstrehåndet). Den kan få dig buret inde for ulovlig våbenbesiddelse, hvis bladet er lidt for langt. Den fås dog også i ufarlig plast, men det kan først ses, når du trækker den.

Den viste sgian dubh koster cirka £60. Bladet er ikke skarpt. Selv et æble må den nok give op overfor. Men attrapvåben kan også være lovstridige.
Skottehuen

ABSOLUT NEJ

Drop helt seriøst skottehuer af enhver art og de badges eller fjer, der hører til dem, og som i øvrigt er forbeholdt clan chiefs. Det samme gælder plaiden til at bære over den ene skulder, dolken, vandrestaven (cromach) og de specielle kiltskjorter (Ghillie shirts) med snørelukning, som heldigvis ser ud til at miste popularitet. Det hele oser af Skotland, nationaldragt og udklædning og vil se latterligt ud, når du er på indkøb i supermarkedet på Herlev Torv.

Less is more.
Hvis det skal være sandt?

Jamen så skal der jo ikke bruges noget. Så enkelt er det.

Men,
nogle, der er tiltalt af det traditionelle, gør sig fornuftigvis tanker om det hygiejniske. De er måske en del af de syv procent, der i den referede YouGov undersøgelse brugte noget andet end underbukser under kilten. Det kunne være en "underkilt" i form af en såkaldt kilt liner. Det er et tyndt kort skørt (det er totalt upassende at sige nederdel). Et eller to firmaer sælger dem via nettet.


Regimental i kilt
Alternativet til den "autoriserede" kilt liner er et skater skirt (en klokkeformet nederdel) - meget tys-tys naturligvis. Det har samme længde, men større vidde, hvad der jo passer ganske godt til en kilt. Det er typisk lavet af præcis samme slags jersey som ganske almindelige herreunderbukser og med elastisk talje, blot altså uden ben. Så materialet er hverken ukendt eller feminint per se. Men du må vove dig ind i en af de butikker, din elskede kommer i for at få et, subsidiært bestille det online.
Ægte regimental er det jo ikke, men så semi-regimental eller semi-commando måske?

Vigtigst: Du har en effektiv kilt protector - mod dig selv.
I modsætning til de kiltede værnepligtige bestemmer du heldigvis selv. Din kone eller kæreste kan tjekke din sandhed, men lad venligst andre forblive i uvidenhed. Det kan nemlig ikke afvises, at netop uvisheden, om nu også eller ej, har været afgørende med til at bevare kiltens popularitet, ja, at dette mon uden? faktisk gør brugen af den mere forståelig.

Det sagt, så er det nemmest, at du gør, som du plejer. Der vil alligevel være mange dage, hvor vind og andet dikterer helt konventionelle løsninger. Og også således fornuftigt påklædt er kilten utroligt meget mere behagelig end anden benbeklædning til mænd.

Hvad jeg gør? Sorry, but none of your business!
Og hvad med resten?

Der er en tendens til, at betydningen af kilt og det omtalte tilbehør overvurderes.
Faktisk er det meget vigtigere med resten af tøjet. Her kan du med mærker og design vise, om du vil signalere casual eller smart casual. Her tænker jeg på skjorter, herunder polo- og T-shirts, på sweaters, på sko og på vindjakker.

Vil du invitere din elskede i Koncertsalen, Operaen eller Skuespilhuset, og du ikke vil give afkald på din kilt, må du investere i en kiltjakke. Den hedder en Argyle (Argyll) eller Braemer, og den koster i omegnen af £200. Normale herrejakker er alt for lange og ser forrykte ud til en kilt.

Hvis den skal have hele armen, er der også specielle sko med lange snører, såkaldte ghillie brogues, at få.

Dressed upDressed up
Og hvor befinder vi os så på tøjskalaen? Mellem mørk habit og smoking. Med en sort vest med tre eller fem knapper og en sløjfe i stedet for slipset ville det være på smoking-niveau. Vil man gå en tand højere til kjole og hvidt funktioner, kan Argyle jakken udskiftes med en såkaldt Prince Charlie. Dertil skjorte med knækflip. Sporranen skulle byttes til en dress sporran. Det er ægte alsidighed. Men hvor mange gange i dit liv har du brug for det?

Det hele er en kiltpakke fra Heritage of Scotland. Værdi cirka 7.000 kroner. Men ligesom man kan købe en billig og en dyr smoking, gælder det også for kiltpakker. Heritage of Scotland sælger ikke længere kiltpakker, ser det ud til. Dengang lå priserne på mellem godt 3.000 og 9.000 kroner.

Det kan sagtens være langt dyrere. Da Madonna i 2000 blev gift med Guy Richie (de er for længst skilt igen), forlød det, at hans kilt mv. havde kostet 40.000 kroner. Så altså, mange penge og dyrt udstyr er ingen garanti for succes.
Heldigvis kan du komme sikkert i mål langt billigere. Med blot kilt, sporran, bælte, strømper og garters.

Det kan du finde herCard image

Hvad med en kilt?


1. Har du nogensinde tænkt på, at en kilt kunne være rar at have på til afveksling for de evindelige bukser?
Card image

Mænd i kilt


2. Hvem køber en kilt? Og hvorfor? Skal man ikke være skotte for at gå i kilt? Og hvad med under kilten? Er det sandt?
Card image

Kort om kilt


3. Kilten under lup. Hvad er det, der adskiller den fra en nederdel? Hvad med tartans? Er de ikke forbeholdt klaner?
Card image

Køb en kilt


4. Kilte fås i alle prisklasser - fra 300 kroner til 10.000 kroner eller endnu mere. Men sådan er det jo med alt tøj. Hvad er godt nok?
Card image

Tilbehør til kilt


5. Der findes et sandt hav af tilbehør, men det er ganske få ting, du virkelig har brug for. Og nogle bør du holde dig fra.
Card image

Kilt uden tern


6. Sorte kilte synes at blive mere og mere populære. Kilte kan endda se helt anderledes ud, fx de såkaldte utility kilts.
Card image

Gå i kilt


7. Du har kilt og tilbehør. Hvordan bruger du det rigtigt? Er der ting, du skal være opmærksom på?
Card image

Brug din kilt


8. Billedeksempler. Brug din kilt, når og hvor du vil. Ude og hjemme. Året rundt. Dressed up or down.