Kilt, Hebridean Geather tartan
Kilt, Hebridean Heather tartan. Købt hos Championkilts.comKøb en kiltEn kilt er dyr, siger man. Det kan den være. Endog meget dyr. Det forlyder, at da Madonna i 2000 blev gift med Guy Ritchie, var han i kilt, og hans udstyr skulle have kostet 40.000 kroner. Mange penge er som bekendt ingen garanti for idel lykke, og parret er for længst gået hver til sit.
Langt mindre kan da også sagtens gøre det. Det hele afhænger af, hvad du vil bruge din kilt til.

Når du andre steder kan læse, at din kilt helst skal være håndsyet, absolut 8 yard og i 16 oz. ren ny uld - og at den selvfølgelig også koster derefter - skal du tænke på, at skotter først og fremmest ser kilten som en del af deres festtøj. Det skal du næppe bruge den til. Derfor skal du starte i den anden ende. For dér er DIT udgangspunkt. For dig er en kilt casual-only eller casual-first. Og det behøver ikke koste en formue.

Du kan også tænke på, hvad kilten skal erstatte og i hvilke sammenhænge. Formodentlig er det shorts og jeans i din fritid. I hvilken prisklasse tøj bevæger du dig i de situationer? Hvis der udelukkende står Tommy Hilfiger, Hugo Boss, Ralph Lauren og lignende på dem, indikerer det, at du måske vil bruge mere på en kilt, end hvis du er glad for at gå i H&M eller ikke går op i mærker.

Kun du kender svaret. Men der er ingen rationel grund til, at du skal bruge en lille formue på en kilt til brug engang imellem i din fritid.

Til casual-only brug kommer du ganske langt med en kilt, syet i Pakistan, og som koster omkring 60-70 pund, euro eler dollars, afhængig af, hvr du bestiller den. Vil du gå lidt videre og endda kunne bruge kilten, når du inviterer din elskede på Michelin-restaurant eller i Operaen eller Koncerthuset, rækker en kilt til £250 plus/minus et eller andet fint, og så er den syet til dig i Skotland efter dine mål.
Begge typer kilt er perfekte til indkøb i Lyngby Storcenter, til en tur i Dyrehaven, langs den jyske vestkyst eller på ARoS eller Louisiana. De dyreste passer måske mindre godt i Bauhaus, men fint i Elgiganten eller Magasin en lørdag.


Nogle af mine første kilte købte jeg fra et, desværre for længst ophørt, firma i Glasgow. Tartan Wear Direct hed det. Det er cirka 25 år siden. De første kostede £39, den sidste £42,50, og de var meget billige også dengang, hvor de, der syede og solgte dyre kilte, hårdnakket påstod, at den slags kilte ville falde fra hinanden på no time. Det siger de stadig. Mine er af fremragende kvalitet. Jeg bruger dem stadigvæk meget hyppigt. De er ikke til at slide op!

Kilt
En af de kilte, jeg bruger oftest og en af de billigste. Holyrood tartan. Den kostede £39 hos Tartan Wear Direct for cirka 25 år siden. Billedet er fra en ferie i Spanien i 2019. Det er ikke en kilt, jeg ville bruge i Operaen eller Koncertsalen, men dér ville jeg heller ikke komme i shorts eller jeans.
Med hensyn til yardage snød TDW lidt på vægten. Den blev solgt/købt som en 4-yard kilt, men rent faktisk er det en 3-yard, Det fandt jeg først ud af mange år senere ved at måle den. Men det ændrer ikke på mit syn på den. Hellere kvalitet end kvantitet.Kilt, Rom
En kilt i samme tartan, men 5-yard 13 oz. og ren ny uld, syet i Skotland. Prisklasse £250-£300. Den har været i Koncertsalen flere gange.
Rom 2018, Trevi Fontænen.
Hvordan køber du en kilt?

Du kan tage en tur til Edinburgh og forsøge at finde en færdigsyet kilt i en af de mange kiltshops, der findes på især Royal Mile, men mest sandsynligt er det, at du bestiller den online.Om at handle kilt på nettet

Hvis du køber kilt fra Skotland, slipper du, på grund af frihandelsaftale mellem EU og UK for at betale told, uanset prisen, dog forudsat at varen er produceret i UK. Under alle omstændigheder er det blevet dyrere og mere kompliceret end før Brexit. Således skal den britiske moms på 20% trækkes fra, før du betaler. Til gengæld skal du så i Danmark betale dansk moms af varepris og fragt. Og der skal udfyldes diverse toldpapirer, og for det arbejde skal du betale et såkaldt importgebyr til den speditør, der varetager forsendelsen. Det kan være PostNord eller et andet firma. Prisen afhænger af speditøren, men regn med 160-200 kroner.

De fleste kiltshops har trukket moms fra, når du ser prisen og du besøger deres hjemmeside fra Danmark eller et andet EU-land. Prisen stiger derfor med fragt, dansk moms og importgebyr.

Handler du uden for EU, fx i USA, skal du betale told, hvis varens pris overstiger 1.150 kroner (pas på kursen, hvis du er tæt på grænsen). Toldsatsen på en kilt er 12% af både kiltens pris og af fragten.
Hvor køber du så en god kilt?


De fleste kilte fremstilles næppe længere i Skotland, men i Pakistan. Men sådan er det jo med al tøjproduktion, der for årtier siden er blevet forlagt til fjernøsten, også når det gælder dyre tøjmærker. Skotland er dog stadig dér, du får den bedste kvalitet. Også USA, hvor der er mange skotske efterkommere, har en fin kiltproduktion. Men her er problemet for os EU-borgere ekstremt dyr fragt fra USA til Europa, en høj dollarkurs og priser, der kan udløse told.

Pakistan

Du kan holde dig i den billige ende og købe en pakistansk syet kilt. Du kan endda få den syet efter dine mål, i din livvidde, i din længde, i den vidde ved hofterne, du bestiller og med læggene syet så langt ned, som du ønsker, den såkaldte fell-længde. Du kan vælge mellem måske hundrede forskellige tartans, og om kilten skal være en 5-yard eller en 8-yard. Hos nogle kan du også vælge 6 og 7 og sommetider 4 yards. Men uld får du ikke fra Pakistan, kun polyviskose, som også kan være fint nok. En 5-yard-kilt koster typisk 60-70 USD, EUR eller GBP. Fragt er billig, ca 20 USD/EUR/GPB.

Kvaliteten kan svinge fra udbyder til udbyder. Jeg kan af egen erfaring anbefale to leverandører:


Championkilts

og

Kilt&More.com


Begge firmaer er registreret i USA.

Kilt&More har også adresser i EU, Frankrig Kilthommes.fr og Tyskland Schottenrock.com.de

Championkilts har søsterselskaber i Tyskland Clan Kilt.de og Frankrig Clan Kilt.fr. Deres sortiment afviger fra Championkilts', men kvaliteten må være den samme.

Du burde kunne forvente, at når du hander med et firma, der har adresse i EU, skal du ikke betale afgifter. Men sådan er det ikke altid. Kilten sendes fra Pakistan, som i relation til EU er et 3. land. Hvis den går til Tyskland eller Frankrig først, kan du håbe på, at du ikke skal betale noget til den danske stat.

Told bliver der ikke tale om, da værdien vil være under 1.150 kroner, men der kan være moms og importgebyr.
Kilt
5-yard kilt i polyviskose, Moffat tartan, skræddersyet i Pakistan og bestilt hos Schottenrock.com.de i november 2021. Siden har jeg brugt den utroligt meget, og der er ikke tegn på slid. Prisen er i dag godt 50 EUR, dengang kostede den 38 EUR, altså en pæn prisstigning, men stadigvæk høj value for money.
Nørreport Station.


Kilt
8-yard kilt i polyviskose, Hebridean Heather tartan, skræddersyet i Pakistan og bestilt hos Championkilts.com. Prisen for en 5-yard kilt er 99 USD. 8 yard koster 25 USD mere.

Kilt
Priserne hos Championkilts er gennemgående lidt højere end hos Kilt&More/Schottenrock og kvaliteten en anelse bedre.

Kilt syet efter mål i Skotland

Ønsker du en bedre stofkvalitet, kommer du ikke uden om Skotland.

Clan by Scotweb

En stor kilt shop med godt ry. Deres billiste kilt koster godt 1.200 kroner ex britisk moms. Scotweb Essential Casual Kilt. Det er en skræddersyet kilt i polyviskose fra et britisk væveri, formentlig Marton Mills, og det ligner, til den pris, et rigtigt godt tilbud. Især, da de også sender fragtfrit til EU. Desuden kan kilten maskinvaskes.

Clan.com sælger naturligvs også kilte i ren ny uld. Deres CLAN Casual Kilt fås fra ca. 1.750 kroner i 5-yard plus dansk moms og importgebyr.
Prisen er afhængig af, hvilken tartan, du vælger.
Kilten er beregnet til at sidde lavt, skriver de. Det er kun en fordel til casual wear. Dyre kilte, tænkt anvendt i stedet for en smoking eller et kjolesæt, har tit en ekstra høj linning (high rise), og en kilt, der visuelt hænger oppe nder armhulerne er ikke smart til hverdagsbrug.

The Scotland Kilt Company
Jeg har ikke egne erfaringer. Velfungerede hjemmeside. De sælger i øvrigt også færdigsyede, 5-yard pakistanske kilte for 40 GBP.Kilts Made in Scotland
Et par eksempler på kilte, syet i Skotland. Pris i dag 2.000 til 3.000 kroner efter moms, fragt og importgebyr.

Kilt
5-yard kilt, Caledonia tartan.
Caledonia er en fashion tartan. Der er ikke mange, der tilbyder den, og den er dyr.

Kilt
5-yard kilt, MacGregor tartan.
Hvis du ønsker en rød kilt, er MacGregor en billigere løsning.

Kilt fra USA?

Høj dollarkurs, ingen moms at trække fra og ekstremt høje forsendelsesomkostninger gør USA uinteressant som indkøbssted. Men, der er et firma, USA Kilts, der fremstiller fantastisk gode casual kilts, og de kan godt få mig til at gå over åen efter vand.


USA Kilts
Jeg har ikke selv prøvet Clan.coms Scotweb Essential Casual Kilt, nævnt ovenfor, men jeg har en USA Kilts Casual.
Den lukkes med Velcro i stedet for spænder og remme, pv-kvaliteten er overordentlig fin, og den kan gå i vaskemaskinen. Efter et par timer er den tør og kræver kun ganske lidt presning, før den er glat igen.
Dens eneste ulempe er, at den er på grænsen til told og så den dyre fragt, der gør den lidt dyrere end kilten fra Clan.
På papiret får du derfor mere ud af Clan.com kilten, der nok er syet med samme PV, men da den har traditionelle remme og spænder, er den nok mindre egnet til vaskemaskinen, selvom Clan påstår, at den kan vaskes. Kilten fra USA Kilts er også kun en 4-yard mod Clans 5-yard. Skulle jeg i dag vælge mellem de to, ville jeg være rigtig meget i tvivl.

Kilt
Amerikanske USA Kilts Casual. American Heritage tartan. Den er nok meget lig Essential Casual kilten fra Clan, men på grund af afgifter bliver den dyrere. Hvis du vil rejse i kilt med fly, skal du vælge USA-kilten, fordi den er uden metaldele. Det skal du også gøre, hvis du vil have din kilt i American Heritage tartan. Den er designet og registreret af ejeren af USA Kilts, Rocky Roeger. Øresund mellem Strandmøllen og Tårbæk.
Køb ikke for billigt!

Jeg har for et par år siden købt en rigtig billig kilt, mest af nysgerrighed efter at se, hvad man kunne få af kilt for under £25.
£16,95 kostede den - hvis du havde livvidde som en pre-teenager. I min størrelse var prisen 22,95, lige omkring 200 kroner, men stadigvæk uhørt billig og næsten for godt til at være sandt. Det var det også. Det drejede sig om en såkaldt Value Kilt fra engelske Tartanista.
Jeg har før handlet med dem og fået god value for money. Men denne kilt er uden sammenligning og med kæmpe afstand den værste, jeg nogensinde har været i nærheden af.


Amerikilt

Loddent forstykke efter få ganges brug.

Amerikilt

Tartanista burde advare potentielle kunder mod nogensinde at bruge sporran sammen med denne kilt.

Amerikilt

Den midterste sporran-strop bev hurtigt ude af stand til at holde noget.

Amerikilt

Remmene er ikke syet forsvarligt på. Brug ALTID bælte til denne kilt!


Amerikilt

Spændet til nederste (heldigvis nederste) rem er ved at falde af.

Amerikilt

Sjusket syning også på indersiden.

Det er helt og aldeles en non-value kilt.
Det kan godt undre, at Tartanista stadig har den i sortimentet. At den har fået gode skudsmål på deres hjemmeside kan undre endnu mere.

På Tartanistas hjemmeside ser kilten pæn ud. Min længst afdøde far altid sagde: "Papir er taknemmeligt". Med computerskærme og telefoner er det ikke anderledes.Næste side: Tilbehør til kiltDet kan du finde herKilt

Hvad med en kilt?

Har du nogensinde tænkt på, at en kilt kunne være rar at have på i stedet for de evindelige bukser? Hvis ja, kan du måske bruge dette website til noget.


Kilt

Mænd i kilt

Hvem køber en kilt? Og hvorfor? Skal man ikke være skotte for at gå i kilt? Og hvad med under kilten? Er det sandt?


Kilt

Kort om kilt

Kilten under lup. Hvad er det, der adskiller den fra en nederdel? Hvad med tartans? Er de ikke forbeholdt klaner?


Kilt

Mål til kilt

En kilt er i dag næsten atid skræddersyet, selv billige. Du skal opgive 4-5 mål, når du bestiller en kilt. Se hvilke, og hvordan du måler.


Kilt

Køb en kilt

Kilte fås i alle prisklasser - fra 300 kroner til 10.000 kroner eller endnu mere. Men sådan er det jo med alt tøj. Hvad er godt nok?


Kilt

Tilbehør til kilt

Der findes et sandt hav af tilbehør, men det er ganske få ting, du virkelig har brug for. Og nogle bør du holde dig fra.


Kilt

Kilt uden tern

Sorte kilte synes at blive mere og mere populære. Kilte kan endda se helt anderledes ud, fx de såkaldte utility kilts.


Kilt

Gå i kilt

Du har kilt og tilbehør. Hvordan bruger du det rigtigt? Er der ting, du skal være opmærksom på?


Kilt

Billeder af kilt

Billedeksempler. Brug din kilt, når og hvor du vil. Og hvor passende. Ude og hjemme. Året rundt. Dressed up or down.