br> Kilt i Persevere Thistle Blue tartan

Bagsværd sø. 8 yard PV færdigsyet Essential kilt fra Kilt Society. Persevere Thistle Blue tartan. £60.


Køb en kiltKeep it simple


Mine råd bygger på følgende antagelser


1. Du vil kun bruge kilten af og til og som casual wear.
2. Du vil (nok) ikke betale en formue for den.
3. Den skal umiskendeligt være en kilt - ikke en ternet nederdel.
4. Den skal give maksimal value for money.
5. Den skal være helt ”normal”, dvs. læggene skal være ”knife pleated to the set”, altså hverken pleated to the stripe (military pleated) eller box pleated.


Det behøver ikke at være dyrt

For under 1000 kroner kan du være med, inklusive det tilbehør, du har brug for. Det giver nogle begrænsninger, men gør det også meget nemmere:

• Du kan kun vælge mellem få ud af mere end tre tusinde registrerede tartans.
• Uld er oftest erstattet af poly viskose eller andet kunststof.
• Din kilt er syet på maskine.
• Den er ikke til hofbal, men det er et par Hugo Boss jeans heller ikke.
• Du kan få den i alle livvidder, men må acceptere eller kunne bruge en standardlængde på 24" (inch) = 61 cm.


Dyrere, men ikke urimeligt dyrt.


Hvis du vil have mere indflydelse på tartans, stof og størrelser, skal din kilt sys efter dine mål. Det bliver naturligvis dyrere, men med de anbefalinger, du får her, ikke helt urimeligt dyrt.Kilt, Rom
Rom, Trevi Fontænen. 5 yard 13 oz. kilt i uld, syet efter mål. Holyrood tartan.


Start med at få målene på plads

Inden vi finder nogle gode steder at handle, skal du lige have styr på dine mål. Det gælder, uanset om du ønsker en færdigsyet kilt eller en kilt, syet efter mål. Forskellen er, at går du efter den billige kilt, skal du kun finde din livvidde og tage stilling til, om du kan bruge en kilt, der er 24” eller 61cm lang. 24” er standardlængden på kilte.

Hvis du vil have syet kilten til dig, skal du oplyse livvidde, hoftevidde, kiltlængde og din egen højde.


De måler i tommer (inch)

Selvom metersystemet for længst er indført i England, bruges de gamle engelske mål konsekvent i forbindelse med kilte. Men det samme gælder jo for mange jeans, vi køber i danske butikker.

1 inch = 1" = 2,54 cm; 1 foot = 1’ = 12 inch = 30,48 cm; 1 yard = 36 inch = 91,44 cm.


Livvidde

Konfektionssyede kilte dækker typisk over flere livvidder, fx 32-34, 34-36, 36-38, 38-40 inch osv.

Færdigsyede kilte kan derimod bestilles i halvtomme-intervaller, fx 35,5 – 36 – 36,5 inch.

Men regn ikke med dit buksemål!
Mange tøjfabrikanter bruger "venlige" mål for at please kunderne. Jeg kan således bruge Tommy Hilfiger jeans i 32", men skal have kilt i størrelse 36".

Mål livvidden dér, hvor kilten skal sidde. Inden du lægger dig fast på livvidden, skal du også læse afsnittet om kiltlængden nedenfor.

En kilt lukkes med remme og spænder. Derfor er der lidt at give og tage af – i modsætning til bukser. Hvis du ligger mellem to livvidder, så gå en livvidde ned, hvis du køber en færdigsyet kilt.

Hvis det nu går helt galt med taljen
En kilt, der sidder for løst i taljen, kan som regel reddes ved at flytte spændet (eller spænderne) på højre side lidt længere ind på stoffet (op til 5 cm er ikke noget problem) og remmen på underste forstykke tilsvarende længere ind.
Det er imidlertid ikke alle skrædderier/systuer, der vil sy i læder. Det kan deres maskiner ikke klare, siger de.
Milano Skrædderi og Renseri på Købmagergade i København kan og vil gerne.

Hvis kilten omvendt ikke længere kan lukkes, kan man købe kilt extenders - korte remme. Men de virker lidt bøvlede.

Derfor er det bedst at måle rigtigt - og holde vægten. Især hvis tendensen skulle være opadgående.


Hoftevidde

På de billige, færdigsyede kilte er hoftevidden en funktion af livvidden, men hvis du bestiller en kilt efter mål, skal du også angive din hoftevidde. Det er et løst mål, taget på dit bredeste sted.


Længde på kilten

En kilt sidder traditionelt højt, dvs. omkring navlen, og det er normalt derfra, man vil måle længden. Men en casual kilt kan også sidde lavere. Det giver i praksis en tolerance på omkring 2” = 5 cm. Det er lettest at tage udgangspunkt i standardlængden på 24" = 61 cm. Målet er fra top til bund. Prøv med et bælte og et viskestykke eller et håndklæde, bukket til den længde foran et stort lodretsiddende spejl. Du skal stå to-tre meter fra det og uden at bøje dig forover.

Har du en lang selfie-stang, er det måske lettere at bruge den. Din smartphone skal blot være i knæhøjde, og du skal kunne stå helt oprejst, fx op ad en væg.

Et normalt kamera med selvudløser, eller bedre remote control, i knæhøjde kan også anvendes.

Hvis du vil bruge et bredt bælte (og det vil du nok), skal du kalkulere med, at kilten automatisk kommer til at sidde et par centimeter højere.

Sælgerne, der åbenbart ikke gider have færdigsyede kilte på lager i flere længder, påstår, at 61 cm kan bruges af 95% af alle mænd. Når det gælder dyre kilte, kan målene - pudsigt nok - ikke tages præcist nok, hævder de selvsamme. Er du 180-185 cm høj, passer 24 inch sandsynligvis.

Kilten må under ingen omstændigheder dække hele knæet. Heller ikke selvom det er en tendens, der er ret udbredt, især i USA. Den må heller ikke slutte væsentligt over det.


Den ”korrekte” længde er fra midten af knæskallen til max 1 tomme eller små tre centimeter over knæet.De billige kilte har en søm og kan derfor lægges op, men med 8 yard - 7 meter - kan det godt være, at det koster noget mere end for et par bukser (eller en nederdel). Priser varierer meget på danske systuer.

Kilte i uld har normalt ingen søm forneden (selvage). Skal de gøres kortere, skal det derfor ideelt set ske fra oven, og det vil næppe kunne betale sig, da kilten bogstavelig talt skal skilles ad. Men jeg har kilte i uld, der er leveret med en søm forneden, så det kan lade sig gøre, selv med kraftigt 16 oz. klæde. Men den skal nok være meget for lang, for at det går.

For lang. Kilten dækker hele knæet. En billig kilt fra en nu ophørt amerikansk kiltshop. MacKenzie tartan. Man kunne få kilten i ønsket længde, og denne var bestilt til 23". Efter over to måneder kom den og var 24.5" lang.

Det absolut længste. Kilten går til midten af knæskallen. Douglas Green Modern tartan. 13 oz. kilt i ren ny uld. 24".
For kort. Holyrood tartan. Billig 3 yard PV kilt, solgt som 4 yard. Leverandøren eksisterer ikke mere, men hos ham kunne man købe færdigsyede kilte i tre længder, 21", 22" og 24". Denne er 21".
Samme kilt placeret lavere, men stadig til den korte side. Kvaliteten er fin, og jeg bruger stadig mine kilte, købt hos ham, meget.


kilt
Min foretrukne længde, lige over knæskallen. 5 yard 13 oz. kilt syet efter mål. Isle of Skye tartan.

Hos KiltSociety vil en 5 yard custom made kilt i den tartan med stof fra væveriet Marton Mills i 13 oz. koste £230.
Vælger man stof fra væveriet Lochcarron, er prisen for 13 oz. £260 og i 16 oz £300.


Din egen højde

Mange kilt makers spørger også om din højde (i feet og inch).

Jeg er 176 cm høj. Det er først 5 feet = 152,4 cm. De resterende 23,6 cm/2,54 = 9 inch (og lidt til). Med andre ord 5'9".

Det er for at tjekke, at din længdeangivelse på kilten ikke er helt hen i skoven. I virkeligheden er tommer ikke nogen særlig præcis indikator, når mindste intervaller er 2,54 cm, og nogle i øvrigt har korte, andre lange ben.

Men er du to meter høj, (6'7") og bestiller længden 20", vil du sikkert blive spurgt, om du nu også virkelig ønsker en lårkort.

Skriv dine mål ned på et stykke papir. Du er nu klar til at bestille en kilt.


Hvordan køber du en kilt?

Du kan tage en tur til Edinburgh og forsøge at finde en færdigsyet kilt i en af de mange kiltshops, der findes på især Royal Mile, men mest sandsynligt er det, at du bestiller den online.

Om at handle kilt på nettet

Hvis du køber kilt fra Skotland (EU), skal du - indtil UK forlader EU - blot betale varens pris inkl. britisk moms på 20% plus eventuel fragt. Lettere kan det ikke blive.

Handler du uden for EU, skal du betale told, hvis købet overstiger 1.100 kroner inkl. fragt. Toldsatsen på en kilt er 12% (af pris for kilt plus fragt). Du skal altid betale dansk moms. Moms beregnes af summen af varepris, fragt og evt. told.
Og der er et fast toldbehandlingsgebyr på ca. 170 kroner.

Brexit betyder, at Skotland bliver et ikke-EU-land (indtil skotterne måske efter en ny folkeafstemning forlader Det Forenede Kongerige og melder sig ind i EU). Kommer der ikke nogen handelsaftale med EU, vil ovennævnte gælde.

Der vil dog fra UK være britisk told at fratrække, inden der beregnes told og tillægges dansk moms og importgebyr. Og fragten er billig.

Mange firmaer i USA sælger billige kilte, men fragten er dyr. Og der er ingen moms at trække fra først.

På eBay kan du købe kilte til lave priser. Nogle er OK, men pas på! Det kan dreje sig om noget, der bedst kan kaldes ternede nederdele!


Hvor køber du så en god kilt?

Der er mange muligheder, og jeg kender naturligvis langt fra alle. Men nogle har jeg handlet med, og nogle har jeg læst om. Andre ser, baseret på sortiment og design af hjemmeside ud til at kunne levere value for money.

Her er fem mulige leverandører i alfabetisk rækkefølge.

Heritage of Scotland
Ejet af de i branchen berygtede Gold Brothers, en indisk familie, som driver flere butikker i Edinburgh. Jeg har købt adskillige kilte hos dem, og kvalitet og kundeservice har været upåklagelig. De er imidlertid ikke længere helt så billige, som de har været. Og deres leveringstider på skræddersyede kilte er blevet meget lang, ”anything from 8-15 weeks”, hvor den tidligere var max 42 dage.
Deres hjemmeside ser pæn ud, men funktionaliteten er ikke den bedste, og deres udvalg i tilbehør er langt dårligere end før.

De har billige færdigsyede kilte på 8 yard, 16 oz. i 10-11 forskellige tartans. Priserne cykler op og ned.

De har desuden skræddersyede kilte i ren, ny uld på 5 og 8 yard. En sådan kilt i 5 yard koster pt. fra £200 minus 10%. Det er blot umuligt at købe en kilt til den pris. Alle tartans, selv de mest populære som Stewart Royal og Black Watch koster ekstra.
Derfor er Heritage of Scotland ikke længere et så oplagt valg for mig, som det tidligere har været.


KiltSociety

En kiltshop med importerede kilte i 8 yard heavyweigt og egne tartans. De koster 60 GBP, og kvaliteten er fin.

De leverer også kilte i uld, syet efter mål i 5 og 8 yard. Grundprisen for en 5 yard kilt er £230, og man kan også købe en kilt til den pris, selvom der er tillæg på de fleste. Førstegangskøbere tilbydes ofte rabat.

KiltSociety har den nok bedst fungerende hjemmeside i branchen. Og firmaet er aktivt omkring at udvide markedet for kilte:

“Even here in the home of the kilt, there’s a lingering perception that a ‘real’ kilt is only for formal occasions – weddings in particular. Otherwise, a kilt might be paired with a Team Scotland shirt and a pair of boots to a rugby or football match.
Over at Kilt Society™, we think there's no such thing as a bad time to wear a kilt. While we always respect and honour tradition, we don't believe in die-hard rules. If it's comfortable and makes you feel great, we say go for it.
Every man's style is different, but here are our top tips for casual kilt wearing.
We think kilts have a place in just about any situation. They're particularly great for occasions when you need a little extra freedom of movement, like when hiking or driving long distances.
Both within and outside of Scotland, you'll find men in kilts on the street, in the pub, and even at work. We've heard from lorry drivers to university professors who make the kilt part of their daily uniform. We say it can be worn at any job except mountaineers or firemen because - after all - the higher you climb, the better the view!
Our best tip is that you can dress down your kilt and wear it wherever you would wear a nice pair of jeans."

https://kiltsociety.com/blogs


Dette er helt analogt med mine egne tanker om kilte og brugen af dem. Credit derfor til KiltSociety!

At et produkt skal kunne bruges så meget som muligt og af så mange som muligt, synes helt logisk, men det gælder underligt nok ikke for alle, der sælger kilte! Nogle meget "fine" kilt makers forestiller sig således ikke deres kilte brugt til daglig, eller at en kilt overhovedet bruges til andet end festbrug. De er ikke nævnt her.


Scotweb
En stor kilt shop med godt ry. De sælger ikke importerede kilte, men for £135 kan man få en 5 yard skræddersyet kilt i PV-tartan fra et britisk væveri, formentlig Marton Mills. Det ligner et rigtig godt tilbud.

Skal det være uld, koster det fra omkring £220.


Tartanista
Sælger fra egen webshop og via eBay, og alle kilte er færdigsyede. Der er to klasser at vælge imellem, Value Kilts og DeLuxe. Value Kilts er 5 yard, 10 oz. og de har ikke sewn-down pleats. Til gengæld kan de i Black Watch tartan fås i tre længder, 22", 24" og 26", og prisen er ekstrem lav, £16,95 (hvis du er meget tynd). Ellers regn med £6 mere.
Jeg har betalt £22,95 for min i 22". Dertil kom fragt på £8,95. Alså £32 eller omkring 265 kroner leveret. Jeg bestilte kilten en søndag, og fredag formiddag afleverede PostDanmark den.
Den skulle lige glattes lidt (under et viskestykke) med strygehjernet, men det var let, da læggene blev holdt på plads af sytråd i bunden og højere opppe, dér hvortil læggene ville være syet ind på en dyrere kilt.
Bagefter kunne stingene fjernes og kilten folde sig ud.
Størrelsen passede præcist (ikke for stor som hos mange andre). Syningen ser fornuftig ud. Og til casual wear og den pris kan jeg godt leve uden sewn-down pleats. Godkent.
Tartanista sælger også gode sporrans og andet tilbehør til få penge.


The Scotland Kilt Company
Har ikke egne erfaringer. Velfungerede hjemmeside. Færdigsyede kilte i 5 yard for £32 og 8 yard for £50 samt kilte syet efter mål.


Vi bestiller en kiltLad os forestille os, at vi rent faktisk bestiller en kilt.
Proceduren er grundlæggende den samme, uanset hvor du handler. Jeg har valgt at tage udgangspunkt i KiltSociety’s hjemmeside.

Går du ind på den og har valgt SHOP KILTS, finder du øverst deres færdigsyede kilte til £60. De hedder Essentials.

Længere nede står deres Custom Made kilts.
Her kan først og fremmest vælge, om din kilt skal bestå af 8 eller 5 yard stof.

Vi vælger 5 Yard Custom Made kilt og får denne side frem:

Du ser prisen, £230 og skal som det første vælge tartan.

SELECT TARTAN
Op kommer et billede med alfabetet


Kilt, Rom


og du kan nu bruge de næste mange timer på at kigge tartans igennem.

Prøv at vælge Holyrood. Det er en af de tartans, alle må bruge helt uden restriktioner.

Du får nu tre valg, alle i 13 oz. uld. Med tartanen fra Marton Mills kommer kilten ikke til at koste mere, mens den fra Strathmore hæver prisen med £30, og den fra House of Edgar med £55.

Du kan også se, at der er visuelle afvigelser. De kan skyldes reproduktionen, men det er ikke unormalt, at der er farveforskelle mellem samme tartan fra forskellige væverier.

Beslutter du dig for House of Edgar og trykker SELECT, kommer du tilbage til bestillingssiden og kan se, at prisen er steget til £285.

Dyrt? Du kan nemt komme til at betale £800, £900, £1000 eller mere for en kilt. Så er den godt nok 8 yard og håndsyet hele vejen igennem, men alligevel...

I øvrigt er kvaliteten fra Marton Mills rigtig god. Jeg har flere kilte, hvor stoffet kommer fra dem.

Dernæst


SELECT WAIST SIZE
SELECT SEAT SIZE
SELECT KILT LENGTH
SELECT FULL HEIGHT

hvor du i hvert trin skriver dine mål ind.

Hvis du rent faktisk havde fyldt dine mål ind på KiltSociety’s bestillingsside, ville du nu kunne gå til CART, vælge forsendelsesmetode, finde kreditkortet frem, betale og vente 4-6 uger på din kilt.


Min anbefaling


Det kan være en god ide at starte med en billig kilt. Den er jo, når alt kommer til alt, mest til lidt sjov og anderledes in-between brug. Hvis interessen vokser, kan du altid supplere med en dyrere, og du kan altid finde anvendelse for din billige, færdigsyede kilt.

Ekstra fordel: Passer den trods alt ikke, kan du få den ombyttet eller dine penge igen. Og den kan være god at tage udgangspunkt i, størrelsesmæssigt, når du skal bestille din næste kilt.

Ulempen ved de fleste færdigsyede kilte er, at de næsten altid er 8 yard. Jeg synes, det er i overkanten med så meget stof. Og så længden, der næsten altid er 61 cm. Til mig også i overkanten. Og det kunne få mig til at ofre de godt 200 britiske pund, en skræddersyet kilt koster. Men er du et par centimeter højere end mine 176-177 cm, passer de 61 cm sikkert fint.


Kilt
KiltSociety Essentials 8 yard, heavyweight PV, Persevere Thistle Blue tartan, £60. Ravnholm skov.Kilt
Heritage of Scotland Gents Full De Luxe Kilt, 8 yard, heavyweight PV, Heritage of Scotland tartan, ca. £35. Overfarten Helsingør-Hälsingborg.Kilt
Skræddersyet kilt, 13 oz, 5 yard. Gunn Ancient tartan. Priser hos KiltSociety: Fra £230 (Marton Mills) til £350 (House of Edgar). Ved Nakkehoved fyr i Gilleleje.

Det kan du finde herCard image

1. Hvad med en kilt?


Har du nogensinde tænkt på, at en kilt kunne være rar at have på til afveksling for de evindelige bukser?
Card image

2. Mænd i kilt


Hvem køber en kilt? Og hvorfor? Skal man ikke være skotte for at gå i kilt? Og hvad med under kilten? Er det sandt?
Card image

Kort om kilt


3. Kilten under lup. Hvad er det, der adskiller den fra en nederdel? Hvad med tartans? Er de ikke forbeholdt klaner?
Card image

Køb en kilt


4. Kilte fås i alle prisklasser - fra 300 kroner til 10.000 kroner eller endnu mere. Men sådan er det jo med alt tøj. Hvad er godt nok?
Card image

Tilbehør til kilt


5. Der findes et sandt hav af tilbehør, men det er ganske få ting, du virkelig har brug for. Og nogle bør du holde dig fra.
Card image

Kilt uden tern


6. Sorte kilte synes at blive mere og mere populære. Kilte kan endda se helt anderledes ud, fx de såkaldte utility kilts.
Card image

Gå i kilt


7. Du har kilt og tilbehør. Hvordan bruger du det rigtigt? Er der ting, du skal være opmærksom på?
Card image

Brug din kilt


8. Billedeksempler. Brug din kilt, når og hvor du vil. Ude og hjemme. Året rundt. Dressed up or down.