Kilt uden tern
Hvis du gerne vil gå i kilt, men du ikke er så meget for tartans, eller du bare vil have endnu mere variation, fås den traditionelle kilt også ensfarvet. Eller du kan købe en såkaldt utility kilt.
Traditionel kilt
Den mest populære farve er sort, og den kan du købe i adskillige kiltshops, fx
Clan.com.
Hos Clan.com kan du få din kilt ensfarvet i yderligere 205 farver. Men nogle er dyrere end andre!
Sort kilt. Düsseldorf.
Utility kilt
Tør du fjerne dig helt fra traditionerne, har der siden 2000 eksisteret
utility kilts.
De har deres oprindelse i USA, hvor en amerikaner, Steven Villegas, startede en lille virksomhed i Seattle og begyndte at producere og sælge sin
Utilikilt.
Selvom den, med sine store lommer, andet materiale og form, ikke designmæssigt har stor lighed med den traditionelle kilt, fik den hurtigt fodfæste på markedet og blev populær også blandt skotske efterkommere i USA og Canada.
I dag har den nærmest kultstatus, og prisen er (måske derfor) steget betragteligt.
Den billigste koster 200 dollars, men med dyr fragt, told, moms og importgebyr tillagt tangerer prisen 2.500 kroner.
Utilikilt.
Utilikilt.
Der findes utility kilts til langt færre penge, især med oprindelse i Pakistan, men skal det være den ægte vare, er det en Utilikilt, du skal købe.
Den billigste Utilikilt er den bedste - efter min mening. For den har "bukselommer" i stedet for de vældige cargo-pockets, der på de øvrige modeller hver kan rumme seks dåseøl.
The Mocker hedder den.
Hvis du køber en pakistansk utility kilt, så led efter en forholdsvis diskret kilt uden alt for mange knapper og uden kæder og lignende misforstået pynt.
Utility kilte kræver ikke andet tilbehør end et bredt bælte. Typisk bruges dog også kraftige sko eller vandrestøvler til kilten, vel for på den måde at signalere, at det ikke bare er en nederdel.
Mens en traditionel kilt er rimeligt forståelig i sig selv, kræver en utility kilt lidt mere forklaring. Jeg foretrækker af samme grund den traditionelle kilt, men har og bruger også utility kilte. Mine er af mærkerne Utilikilt og AmeriKilt. AmeriKilts er dejligt enkle, men de findes ikke mere.
AmeriKilt. I stedet for cargo-lommer havde de en aftagelig sporran i samme stof som kilten.
Links
Utilikilt.com
Den originale utility kilt.
Schottenrock.de - Kilt and more
En af mange pakistanske kiltshops. Denne har en tysk webadresse og en amerikansk, en engelsk og en fransk. I Europa synes den fysiske adresse dog at befinde sig i Grækenland. Men da kiltene nok sendes direkte fra Pakistan, skal du ikke regne med at slippe for moms og importgebyr. Men vælg for en sikkerheds skyld at bestille på den tyske eller franske webside. Sproget er en blanding af engelsk og tysk. Det tyske er en katastrofe. Det er det engelske også, men dog i langt mindre grad. Kiltenes kavlitet er heldigvis langt bedre end det sproglige, omend de ikke kan måle sig med en skotsk kilt, syet på maskine eller en ægte Utilikilt
.
Men de er skræddersyede! Du styrer selv livvidde, hoftevidde, længde og fell, stykket mellem toppen af kilten, og hvor du (sandsynligvis) er bredest (hofterne). Hos Utilikilt kan du kun vælge livvidde og tre længder.
Nogle af dem kan fås med
aftagelige lommer som på kilten i linket. Priser omkring 60 Euro. Der er tit tilbud.
Andre kilt-typer
Du kan købe kilte i camouflagestof, kilte i tweed, kilte i denim og kilte i læder. Kun fantasien - og din egen gode smag - sætter grænser. Pakistanerne laver alt og i alle mulige kombinationer.
Tweed, læder, denim og camouflage kan du også få hos fx mange gange nævnte
Clan.com. De er syet i UK.