Utility kilten eller den moderne kilt

Hvis du gerne vil gå i kilt, men du ikke er så meget for tartans og traditioner, eller du bare vil have endnu mere variation, findes der den såkaldte utility kilt. Oprindeligt blev den kaldt en modern eller contemporary kilt.

Den findes i mange udgaver. Fælles for dem er, at de har læg bagpå og glatte forstykker foran. Designmæssigt har ingen af dem dog nogen stor lighed med den traditionelle kilt.

Alligevel er de blevet ekstremt populære blandt mange skotter i USA, hvilket indikerer, at kilten som begreb måske er vigtigere for dem end de skotske aner?

Utility kilten blev lanceret i år 2000 af en amerikaner, Steven Villegas. Han kaldte den Utilikilt. Den havde læg bagpå, men blev lukket med lynlås foran. Derfor var den vel teknisk set snarere en nederdel end en kilt. Men han solgte den som en kilt, og det var nok en god beslutning. Rigtige mænd går i kilt, ikke i nederdel. Den blev hurtigt en succes, og kort efter kom så slå-om typen, Original, som bedre opfylder kriterierne for en kilt.

En utility kilt er typisk ensfarvet, har store lommer og kan gå i vaskemaskinen.

Den er næppe tænkt anvendt til selskabsbrug; ikke desto mindre findes der på nettet adskillige eksempler på, at brudgom og forlover ved amerikanske bryllupper har været iført Utilikilt!  

Men OK. I Danmark har man da også set brudgomme i shorts.

 

Utilikilt Original i farven Sand. 215 US$.

 


Utilikilt Original i sort.

 

Utilikilts kan købes i Utilikilts' store flagship-store i hjembyen Seattle. Ellers over nettet. Utilikilts.com har på deres lille markedssegment nærmest opnået kultstatus, og det har de benyttet til konstant at skrue priserne i vejret. Hvor en Utilikilt Original for få år siden kunne fås for godt 100 dollars, koster den nu 215 og hedder i dag The Spartan Switcback.

Den billigste er The Mocker Switchback til 200 Dollars. Med fragt, told, moms og en uvenlig dollarkurs kommer den op på over 2.200 kroner. Det kan man få en fin traditionel kilt for, syet efter mål.

The Mocker har indvendige lommer i stedet for de store cargo pockets, der kendetegner de øvrige Utilikilts. Dens design er derfor langt mere stilrent, og da den nu er blevet billigere end Original/The Spartan, er den mit bedste bud på en original Utilikilt.

De direkte konkurrenter, og dem findes der efterhånden adskillige af, har prismæssigt fulgt trop eller endog på det felt overhalet Utilikilten.

Billigere alternativer
Højere priser og en stigende eftgerspørgsel har naturligt givet grobund for billigere alternativer, og tilsyneladende er der i den nordøstpakistanske by Sialkot vokset en hel industri op af små virksomheder, som fremstiller dem (og i øvrigt også de billige casual tartan kilts).

De sælges så videre af diverse kilt shops under betegnelsen utility kilts.

Dermed læner de sig positioneringsmæssigt op ad originalen fra Utilikilts.com og snylter således på dens good-will.

 

Utility kilt fra Heritage of Scotland. 40 GBP. Billedet tilhører Heritage of Scotland.

Hos Heritage of Scotland kan man købe den viste sorte utility kilt for kun 40 GBP. Den har givetvis også sin oprindelse i Sialkot.

Der er kælet mere for detaljerne på kilten fra Seattle, og stoffet er også af bedre kvalitet, men denne ser OK ud og koster under en femtedel.

   

Pakistanske UK Expo International fremstiller blandt andet denne utility kilt, som de leverer til kiltshops i Scotland, USA, Canada etc. til videresalg.

 

Utility kilte kræver ikke andet tilbehør end et bredt bælte. Typisk bruges dog også kraftige sko eller vandrestøvler til kilten, vel for på den måde at signalere, at det ikke bare er en nederdel.

Mens en traditionel kilt er rimeligt forståelig i sig selv, kræver en utility kilt lidt mere forklaring. Jeg foretrækker af samme grund den traditionelle kilt.

PS.
Er du mere hooked på en traditionel kilt, men ikke til tern, kan du i de fleste kilt shops få traditionelle kilte i ensfarvet stof. I PV/akryl koster de omkring 50 GBP. I uld nærmer de sig 250 GBP hos fx. Heritage of Scotland, Buy a Kilt.com og Scotweb.

Da det må være langt lettere at sy en kilt, når der ikke skal tages hensyn til en tartan, undrer det mig, at de ikke er billigere end en tartankilt. Men nej, snarere tværtimod.Billig sort traditionel kilt

 

 

 

Kilt uden tern
Klik på et af felterne for at komme videre

iKilt.dk  Copyright © 2013-16  Gregers Mansfeldt