Køb kun det, du har brug for

 

Kilten er ikke helt nok i sig selv. Der findes alskens tilbehør til en traditionel kilt. Men til casual wear skal du ikke bruge ret meget.
  Jo mere, du sætter sammen, jo mere bliver din kilt til "national dress", hvilket jo ikke er hensigten.
   Det er lettest (og tit billigst) at købe tilbehøret samme sted som kilten, evt. som en "kilt package". Sommetider indeholder "pakken" dog ting, du ikke har brug for. 


 

Sporran       JA

En traditionel kilt har ingen lommer. Derfor skal der bruges en eller anden form for taske. Det bedste er ubetinget en sporran. Det er også sådan én, man forbinder med synet af en kilt.

 

En helt enkel lædersporran. Kaldes også for Day Wear sporran. Da den er uden kvaster, er det en plain day wear sporran. Af en eller anden grund er sporrans med kvaster billigere end dem uden.  Denne havde også kvaster, men da de tre huller, de var sat fast til, sidder under klappen, kunne jeg fjerne dem.

 

Der er tre forskellige typer: Day wear, Semi-dress og Dress sporrans. 

Om dagen benyttes en day wear sporran, som udelukkende er fremstillet af læder. Den betegnes derfor tit også leather sporran. Det er sådan en, du har brug for.

Til aftenbrug hører en
semi-dress sporran. Den ligner en day wear sporran, blot er fronten af sælskind eller - nu oftest - af et andet materiale, eftersom sælskind er blevet forbudt i flere lande, herunder USA.   

Til fester, hvor dress code er smoking eller kjole og hvidt, benyttes til kilt en dress sporran med metalindfatning og andet pynt.

De fleste day wear sporrans har tre kvaster på forsiden. Vælg dog en af læder uden kvaster. Kvaster støjer og får dig til at lyde som en trommeslager, når du går. Det er min helt personlige holdning. De fleste synes underligt nok at elske trommelyden.

Til casual wear kan man gå uden sporran, hvis man har andre steder at gøre af sine ting. Men en sporran gør ligesom billedet færdigt.

En sporran skal hænge ca. en håndsbredde under bæltet.
 Heritage of Scotland James Morrison kilt, 5 yard, 13 oz. uld, Farquharson tartan.

 

Når du køben en sporran, leveres den med en metalkæde som denne. Men en læderrem er efter manges mening bedre, idet den slider mindre på kilten.

På nettet er der kun få, der sælger læderremme - leather sporran straps - til sporrans, og de er urimeligt dyre.

Med lidt fingerfærdighed og ganske lidt værktøj kan man imidlertid selv lave dem.

Den her viste i brunt læder (19 mm = 3/4") er et sådant DIY (do-it-yourself) projekt. Materialer fra Skindhuset, Skindergade 6 i København.

 

HRH Prince Charles, der tilsyneladende gerne går i kilt, når lejlighed byder sig, bruger om dagen altid en plain day sporran med leather strap, ser det ud til fra mange fotos på Internettet.

 


 

Bælte      JABelt & Buckle. De fleste justeres i længden med et Velcro-system. Dette har indvendig rem og spænde
.


Til casual wear kan du benytte ethvert bredt (5-6 cm) bælte. Da så brede bælter imidlertid kan være svære at få fat i, ender det ofte med et originalt belt and buckle. Lidt overdressed, men fint nok. Prisen er absolut rimelig, og det klæder kilten. For blot 21 GBP kan du hos Heritage of Scotland få et komplet
bælte og spænde.

Kilten kan teknisk set bruges uden bælte. Den falder ingen steder. Hvis du har en sweater på, vil denne naturligt sidde uden på kilten, og så behøver du ikke noget bælte. Hvis du har en vest på, er bælte bandlyst. Kendes også fra smokung og kjole og hvidt, hvortil der aldrig benyttes bælte.

Lædertingene til kilt (bælte og sporran) er enten sorte eller brune. Bland aldrig brun og sort. Nogle tager det ikke så tungt, mig støder det. Det mest almindelige - og derfor billigste - er sort. Bælte og sporran skal naturligvis også harmonere med farven på dine sko.


 

Kiltstrømper      JA

 

Originale strømper, Kilt hose eller kilt socks er så lange, at de kan bukkes under knæet, I princippet over knees, der bliver til knæstrømper, når de er bukket om. Du kan med fordel købe dem hos Brewin&Co.   

Hvis din kilt bare er et substitut for shorts om sommeren, kan du bruge almindelige sokker. Det gør jeg sommetider, men synes bedst om knæstrømperne.

Traditionalister afviser kategorisk almindelige sokker. De skubber højst de lange strømper ned og bruger dem scrunched down, når de vil være uformelle.  


 

Garter flashes      JA - I hvert fald garters

 

Til de lange strømper hører "garter flashes", egentlig garters and flashes.

Garters er strømpeholdere, og på dem sidder nogle stykker stof (flashes), der skal titte ud til siden under ombukningen på strømperne. Garterne er yderst praktiske, hvis/når strømperne har det med at glide ned.

Hvis du (som jeg) synes, det er for meget med flashes på en tur i skoven, så er de lige til af tage af og sætte på igen. Jeg bruger selv kun flashes i dress-up situationer, men altid garters til kiltstrømper - fordi de glider ned. Prisen for et sæt er omkring 15 GBP. De kan være enten ensfarvede eller i samme tartan som kilten.

Hvis du køber en James Morrison kilt hos Heritage of Scotland, følger de gratis med i samme tartan som kilten.


 

Kilt pin      MULIGVIS

 
Typisk kilt pin

 

Den store sikkerhedsnål bør du lade damerne beholde.

En ægte kilt pin ser anderledes ud, og den tjener udelukkende et dekorativt formål. Den skal absolut IKKE gå gennem begge lag stof på fronten. Hvis den gør, ødelægger den din kilt på ingen tid.

Den er IKKE til flyrejser og kan sagtens undværes. Omvendt koster den ikke meget, ca. 15 GBP.

 


 

 

Sgian dubh      NEJ - i hvert fald ikke til casual wear

 

Glem hellere kniven, der stikkes ned i højre strømpeskaft (eller venstre, hvis du er venstrehåndet). Den kan få dig buret inde for ulovlig våbenbesiddelse, hvis bladet er lidt for langt. Den fås dog også i ufarlig plast, men det kan først ses, når du trækker den.

Den viste sgian dubh koster cirka 60 GBP. Bladet er ikke skarpt. Selv et æble må den nok give op overfor.


 

 

Skottehuen     ABSOLUT NEJ

Drop helt seriøst huen, der oser af Skotland og nationaldragt.


 

Hvad skal jeg mere bruge af tøj?

Almindelige skjorter, polo- eller T-shirts. Ensfarvede, naturligvis. Og i kulører, der står til kilten.

Brug som overtøj til casual wear en kort vindjakke. Lange vindjakker (og almindelige herrejakker) ser helt forkerte ud til en kilt.
Så hvis du vil invitere din elskede i byen og være dressed up, og du ikke kan undvære kilten, må du investere i en rigtig kiltjakke. Argyll eller Argyle, hedder sådan en.

Brug normale sko, gerne lidt kraftige.

Sort Argyll jakke. Pris ca. 200 GBP.
Argyll jakker fås også i blå og grønne nuancer.

Her vist med semi-dress sporran, belt & buckle, grønt ensfarvet slips og en James Morrison kilt i BlackWatch tartan. Det hele er del af en kiltpakke fra Heritage of Scotland. Læs mere nedenfor. Dertil hvid skjorte. 


 

Og hvad så med - er det sandt?

Det uundgåelige spørgsmål, som du også vil blive mødt med, spørgsmålet, som af uransagelige grunde synes at fascinere mennesker verden over. Derfor en kort orientering. Grundlæggende er det sandt. Det refererer til det faktum, at soldater ved skotske højlandsregimenter af lige så uransagelige årsager skulle gå uden underbukser under deres kilt. Muligvis gælder forbudet stadig? 

Ved hjælp af spejle på en stok blev det endog ved stikprøver kontrolleret, om de gik reglementeret klædt, og overtrædelser i form af et par underbukser blev straffet. 

 

Regimental

I tilfælde af, at det er sandt, hedder det derfor at gå regimental eller commando.

Mange holder traditionerne i hævd, vides det fra rundspørger, nogle gør det ikke, og andre lader det formentligt afhænge af omstændighederne.

Til højre et af de mest udbredte fotos på internettet. Det er fra 1997, da Kronkolonien Hong Kong blev overdraget til Kina. Efter sigende skulle billedet være ægte.


Semi regimental

Nogle, der er tiltalt af det traditionelle, men fornuftigvis gør sig tanker om det hygiejniske, benytter en såkaldt kilt liner under kilten. Det er et tyndt kort skørt (det er totalt upassende at sige nederdel). Et eller to firmaer sælger dem via nettet. 

Alternativt bruger de fx et skater skirt (en klokkeformet nederdel) - meget tys-tys naturligvis. Det er typisk lavet af præcis samme slags jersey som ganske almindelige herreunderbukser og med elastisk talje, blot altså uden ben og med stor vidde.

 Ægte regimental er det jo ikke, men så semi- regimental eller semi-commando måske?

Vigtigst: Du har en effektiv kilt protector - mod dig selv.


 

Du bestemmer heldigvis selv. Din kone eller kæreste kan tjekke din sandhed, men lad venligst andre forblive i uvidenhed. Det kan nemlig ikke afvises, at netop uvisheden, om nu også eller ej, har været afgørende med til at bevare kiltens popularitet, ja, at dette mon uden? faktisk gør brugen af den forståelig.

Det nemmeste er, at du gør, som du plejer. Der vil alligevel være mange dage, hvor vind og andet dikterer helt konventionelle løsninger. Og også således fornuftigt påklædt er kilten faktisk utrolig behagelig.

Hvad jeg gør? None of your business!


 

Skal det være fuld pakke?


De specielle kilt-sko, ghillie brogues, med lange snører, der bindes på ankelen, flashes og sgian dubh i højre strømpeskaft på de sorte strømper, kilt hose.


Kilt pin, semi-dress sporran og kilt belt & buckle

På billedet sort Argyle jakke, hvid skjorte og ensfarvet slips, der matcher den grønne farve i kilten (black watch tartan), belt & buckle, semi dress sporran, kilt pin, kilt hose, grønne flashes og ghillie brogues.

Og hvor befinder vi os så på tøjskalaen? Mellem mørk habit og smoking. Med en sort vest med fem (eller nu også tre) knapper og en sløjfe i stedet for slipset ville det være på smoking-niveau. Vil man gå en tand højere til kjole og hvidt funktioner, kan Argyle jakken udskiftes med en såkaldt Prince Charlie. Dertil skjorte med knækflip. Sporranen skulle byttes til en dress sporran. Det er ægte alsidighed.

Det hele er en kiltpakke fra Heritage of Scotland. Værdi cirka 6.000 kroner. Men ligesom man kan købe en billig og en dyr smoking, gælder det også for kiltpakker. Hos Heritage of Scotland ligger de mellem godt 3.000 og 9.000 kroner.
    
Men det kan være langt dyrere. Da Madonna i 2000 blev gift med Guy Richie (de er for længst skilt igen), forlød det, at hans kilt mv. havde kostet 40.000 kroner.

 

 


Tilbehør til kilt
Klik på et af felterne for at komme videre

iKilt.dk  Copyright © 2013-16  Gregers Mansfeldt