Keep it simple

Mine råd bygger på følgende antagelser

1. Du vil kun bruge kilten af og til og som casual wear.
2. Du vil (nok) ikke betale en formue for den.
3. Den skal umiskendeligt være en kilt - ikke en ternet nederdel.
4. Den skal give maksimal value for money.
5. Du ønsker ikke at "lege" skotte.


Det behøver ikke at være dyrt

For bare 500 kroner kan du være med. Det giver nogle begrænsninger, men gør det også meget nemmere

  • Du kan kun vælge mellem få ud af mere end tre tusinde registrerede tartans.
  • Uld er oftest erstattet af poly viskose eller andet kunststof.
  • Din kilt er syet på maskine.
  • Den er ikke til hofbal, men det er et par Hugo Boss jeans heller ikke.
  • Du kan få den i alle livvidder, men må acceptere eller kunne bruge en standardlængde på 24" (inch) = 61 cm.


Det kan være dyrt, endda meget dyrt.

Hvis du vil have mere indflydelse på tartans, stof og størrelser, skal din kilt sys efter dine mål.
Det får du også råd om nedenfor, men stadigvæk kilt til rimelige penge.

 

Du skal lige have lidt basisviden om type, måltagning, stof og tartans

Casual kilt fra Heritage of Scotland. MacLeod of Harris tartan. 45 GBP.

 

A. "Kvalitet"

Til en traditional kilt skal der i virkeligheden bruges et stykke stof på godt syv meter, eller 8 yard, som det hedder. Det skal være i kraftig, ren ny uld, helst fra skotske får, og indfarvet og vævet på en anerkendt "mill". Det skal så, for at opnå den størst mulige præcision i tilpasningen af de mange læg bag på kilten til stoffets tern, sys i hånden af en dygtig, skotsk forstås, kilt maker, og som skal bruge rigtig mange timer på en kilt.
Det kan kun blive dyrt. Så dyrt, at sådan en kilt - af frygt for at den kan blive beskadiget eller bare slidt - som oftest henlever et stille liv i et skab og kun tages frem efter meget grundige overvejselser og ved helt, helt specielle lejligheder, og hvor ejeren så måske må erkende, at den ikke længere passer ham.

Det har, som i andre brancher, ført til nytænkning: En kilt kan fremstilles at mindre stof. 5 yard er i dag nok det almindeligste, men også 6 yard, 4 yard og endda 2 yard kilte kan fås.

Det behøver heller ikke altid at være dyr, ren ny uld, men kan være uld, blandet med poly viskose (PV), ren PV eller et endnu billigere materiale.

Stoffet kan også være tyndere - og samtidig mere behageligt.

Tilstrækkelig præcision kan også fås, når kilten sys på maskine, og flytter man produktionen til lavtlønslande, som det er sket med al anden tøjproduktion, selv de dyreste mærker, og standardiserer og industrialiserer fremstillingen, kan også en kilt fremstilles - og sælges - meget billigt, som regel betegnet "casual kilts"

 

B. De rigtige mål til din kilt

Hvis du køber en færdigsyet kilt, skal du kun tage stilling til, om du kan bruge standardlængden på 24" og så ellers vælge livvidde - punkterne 1 og 2 nedenfor.

Hvis du vil have din kilt syet efter mål, drejer det sig om længde, livvidde, hoftevidde og - muligvis - din egen højde.

De måler i tommer (inch)
Selvom metersystemet for længst er indført i England, bruges de gamle engelske mål konsekvent i forbindelse med kilte. Men det samme gælder jo for mange jeans, vi køber i danske butikker.

1 inch = 1" = 2,54 cm; 1 foot = 12 inch = 30,48 cm; 1 yard = 36 inch = 91,44 cm.

 

1. Længde

Tag udgangspunkt i standardlængden på 24" = 61 cm. Målet er fra top til bund. Prøv med et bælte og et viskestykke eller et håndklæde, bukket til den længde foran et stort lodretsiddende spejl. Du skal stå et par meter fra det og uden at bøje dig forover.
   Hvis du vil bruge et bredt bælte (og det vil du nok), skal du kalkulere med, at kilten automatisk kommer til at sidde et par centimeter højere.  

Sælgerne, der åbenbart ikke gider have færdigsyede kilte på lager i flere længder, påstår, at 61 cm kan bruges af 95% af alle mænd. Når det gælder dyre kilte, kan målene - pudsigt nok - ikke tages præcist nok, hævder de selvsamme. Er du 180-185 cm høj, passer 24 inch sandsynligvis.

Kilten må under ingen omstændigheder dække hele knæet. Heller ikke selvom det er en tendens, der er ret udbredt, især i USA. Den må heller ikke slutte væsentligt over det.

Den ”korrekte” længde er fra midten af knæskallen til max 1 tomme eller 2½ cm over knæet.

En kilt sidder traditionelt højt, dvs. omkring navlen, men det skal en casual kilt ikke nødvendigvis gøre. Det giver i praksis et spænd på ca. 5 cm = 2".

De billige har en søm og kan derfor lægges op, men med 8 yard - 7 meter - kan det godt være, at det koster noget mere end for et par bukser (eller en nederdel). Priser varierer meget på danske systuer.

Til oplægning af en kilt kan jeg anbefale Jagtvejens Systue I/S, Jagtvej 123, 2200 København N. De gør det godt, hurtigt og for rimelige penge.

Kilte i uld har normalt ingen søm forneden (selvage). Skal de gøres kortere, skal det derfor ideelt set ske fra oven, og det vil næppe kunne betale sig, da kilten bogstavelig talt skal skilles ad. Men der er da kilte i uld, der er lagt op forneden, og det kan lade sig gøre, selv med kraftigt 16 oz. klæde.

 

Den korteste korrekte længde på en kilt. Til toppen af knæskallen. Min foretrukne længde. 
5 yard 13 oz kilt i ren ny uld. Gunn Ancient tartan. Heritage of Scotland.

 

For lang. Dækker hele knæet.
8 yard casual kilt i MacKenzie tartan fra en nu ophørt
amerikansk kilt shop.

Det absolut længste.
Kilten går til midten af knæet.
Douglas Green Modern tartan.
Kilten er fra Heritage of Scotland.

Denne kilt er  i underkanten.
Et par centimeter længere ville have været bedre.
Billig 3,5 yard casual PV kilt fra en nu ophørt kilt shop i Glasgow. Holyrood tartan.

 

2. Livvidde

Varierer med intervaller på en eller to inch, fx 34, 35, 36, 37, 38 – som du kender det fra mange jeans. Men regn ikke med dit buksemål! Mange tøjfabrikanter bruger desuden "venlige" mål for at please kunderne. Jeg kan således bruge Tommy Hilfiger jeans i 32", men skal have kilt i størrelse 36". 

Mål livvidden dér, hvor kilten skal sidde. En kilt lukkes med remme og spænder. Derfor er der lidt at give og tage af – i modsætning til bukser. Hvis du ligger mellem to livvidder, så gå en livvidde ned på din kilt, i hvert fald hvis du køber en af de billige hos Heritage of Scotland.

Hvis det nu går helt galt med taljen
En kilt, der sidder for løst i taljen, kan som regel reddes ved at flytte 1) spændet (eller spænderne) på højre side lidt tilbage (op til 5 cm er ikke noget problem) og 2) remmen på underste forstykke tilsvarende længere ind på stoffet.

Det er imidlertid ikke alle skrædderier/systuer, der vil sy i læder. Det kan deres maskiner ikke klare, siger de. 
Milano Skrædderi og Renseri, Peter Hvitfeldsgade 11, 1173 København K
kan og vil gerne.

Hvis kilten ikke længere kan lukkes, kan man købe kilt extenders - korte remme. De fås fx hos Heritage of Scotland og er billige.

Men det er bedre at måle rigtigt - og holde vægten, især hvis tendensen er opadgående.

 

3. Hoftevidde

De billige, færdigsyede kilte kommer i et standardmål, men hvis du bestiller en kilt efter mål, skal du også angive din hoftevidde. Det er et løst mål, taget på dit bredeste sted.


4. Din egen højde

Mange kilt makers spørger også om din højde (i feet og inch).

Jeg er 176 cm høj. Det er først 5 feet = 152,4 cm. De resterende 23,6 cm/2,54 = 9 inch. Med andre ord 5'9".

Det er for at tjekke, at din længdeangivelse på kilten ikke er helt hen i skoven. I virkeligheden er tommer ikke nogen særlig præcis indikator, når mindste intervaller er 2,54 cm, og nogle i øvrigt har korte, andre lange ben.

Men er du to meter høj, (6'7") og bestiller længden 20", vil du sikkert blive spurgt, om du nu også virkelig ønsker en lårkort.


 

C. Tartan vægt = tykkelse af stoffet

Uld til tartanstoffer væves typisk i tre forskellige vægte, 16 oz., 13 oz. og 10-11 oz.
1 oz. (ounce) = 28,349 g. Endnu kraftigere kvaliteter findes også, fx 20-22 oz. De bruges dog hovedsageligt til kilte i highland regimenter.

Vægtangivelsen refererer til vægten af 1 yard tartan, vævet i double width  = ca. 60 inch = ca. 140 cm. En 8 yard kilt i normal længde kan således sys af 4 yard double width tartan eller 8 yard single width (ca. 70 cm).
  En sådan kilt vejer derfor omkring 64 oz., svarende til ca. 1,8 kilo. Med for, spænder og remme nærmer man sig de to kilo. Det er formentlig derfor denne type kilt sommetider kaldes for en tank.
  Til sammenligning kan man formentlig af 2 yard double width i 10 oz. sy tre mini-kilte til unge damer. De vejer så tilsammen 20 oz eller under 200 gram hver. Det dokumenterer den enorme forskel på en kilt og en "kilt".

13 oz. er nok den almindeligste tartan vægt. Purister foretrækker den kraftigere 16 oz., mens de kun anbefaler 10-11 oz. til brug i meget varmt klima. Det sidste er dog intet problem.

Generelt koster 16 oz. mere end 10 oz. og 13 oz., men ikke altid. Det afhænger også af væveriet. Af velanskrevne væverier kan nævnes Strathmore, Lochcarron, D.C. Dalgliesh (ejet af en af de store kilt shops, Scotweb) og Marton Mills.

Billige kilte, der er fremstillet af polyviskose eller andet kunststof, er tit i en kraftig kvalitet, der i uld svarer til 16 oz. Især hvis de kommer fra Pakistan. Det kraftige stof holder godt og bevarer strukturen. De allerbilligste færdigsyede kilte derfra (prispunkt 25 GBP) kommer dog oftest i et meget tyndt og løst stof, som jeg ikke umiddelbart vil anbefale.

Marton Mills producerer også tartanstof i PV. Det er af fin kvalitet, 10-11 oz. og benyttes af flere kiltmakers til kilte, syet efter mål.


 

D. Tartans

Skotske tern hedder tartans. Mange tænker sikkert spontant på Royal Stewart, når de hører ordet skotskternet.

 

James Morrison kilt fra Heritage of Scotland, 5 yard, 16 oz. ren ny uld. Syet efter mål.
Royal Stewart Modern tartan. 151 GBP.


Men som nævnt er der flere tusinde registrerede tartans. Så da en dame engang spurgte mig, om en rigtig kilt da ikke skulle være rød, kunne jeg uden tøven svare, at det skulle den ikke. Så mange forskellige røde tartans kunne man trods alt nok ikke designe.

Man kan nogle steder søge efter tartans, fordelt efter farve. Noget tyder dog på, at farven rød er den mest udbredte. Derefter følger farverne grøn og blå.

De fleste tartans er clan tartans eller family tartans, altså knyttet til forskellige klaner og bestemt for medlemmer af disse.
   Andre er district tartans, som personer uden klan, men med tilknytning til en egn kan anvende. Eksempel: Isle of Skye. 
   En masse er corporate tartans, hvilket betyder, at firmaer og organisationer har fået designet og registreret en tartan.
   Og så er der endelig universal tartans, sommetider også betegnet fashion tartans, der er for alle. Det er fx Royal Stewart, Holyrood, Hunting Stewart, Stewart Black, Caledonia og
BlackWatch.

Der er imidlertid ingen lov, der forbyder dig at bruge en bestemt tartan, og de færreste skotter vil have ondt af, at du går i deres. Når det gælder tartans til dametøj, er der i øvrigt heller ikke mange fine følelser i den henseende.

Derfor, glem trygt alt om klaner og vælg den tartan, du bedst kan lide.

 

Eksempler på tartans

BlackWatch Modern*

Caledonia Ancient*

Campbell Ancient

Colquhoun Ancient

Douglas Green Modern

Graham of Menteith Modern

Holyrood*

Gunn Modern

Gunn Weathered

MacGregor Red Ancient

MacLeod of Harris Ancient

Ramsay

Stewart Royal*

Stewart Black*

Thompson Camel

*) Disse kilte er universelle, er altså ikke knyttet til nogen clan, familie eller andet.

De billige færdigsyede kilte leveres i både klan- og universelle tartans.

 

Om at handle kilt på nettet

Hvis du køber kilt fra Skotland (EU), skal du - indtil UK forlader EU - blot betale varens pris inkl. britisk moms på 20% plus eventuel fragt. Lettere kan det ikke blive.

Handler du uden for EU, skal du betale told, hvis købet overstiger 1.100 kroner inkl. fragt. Toldsatsen på en kilt er 12% (af pris for kilt plus fragt). Hvis EU og USA indgår en frihandelsaftale, som der er blevet talt om fra 2013, falder tolden bort. Men en afgørelse ligger ikke lige om hjørnet. Du skal altid betale dansk moms. Moms beregnes af summen af varepris, fragt og evt. told.

En lav dollarkurs giver således ikke nødvendigvis en billig kilt. Og i skrivende stund er den rekord høj.

Brexit betyder, at Skotland bliver et ikke-EU-land (indtil skotterne måske efter en ny folkeafstemning forlader Det Forenede Kongerige og melder sig ind i EU).
Det vil dog også Brexit blive relativt billigt at købe kilt i Skotland, for britterne har en moms på 20%, der skal trækkes fra, inden der tillægges dansk moms plus eventuelt 12% told. Hvis det britiske pund forbliver på en kurs omkring den nuværende 8,85, kompenserer det for afgiftsstigningerne. Lige nu (ultimo juli 2016) betyder kursændringen, at en kilt er ca. 15% billigere end på samme tid sidste år.

På eBay kan du købe kilte til lave priser. Nogle er OK, men pas på! Det kan dreje sig om noget, der bedst kan kaldes ternede nederdele!


 

Hvor køber jeg så en god kilt?

Omkring 500 kroner

Heritage of Scotland

Der er utallige muligheder. En af de bedste er efter min mening Heritage of Scotland.

Heritage of Scotland (Edinburgh) sælger en glimrende poly viscose casual kilt på hele 8 yard og med tre spænder i god og kraftig kvalitet for omkring 49 GBP plus 14 GBP til forsendelse. Hvis du køber for mindst 75 GBP (fx også lidt tilbehør), kan du få gratis levering. Den fås i 13 forskellige tartans samt sort og camouflage. Vægten er 16 oz. - dvs. en ret tung sag.

Casual kilt fra Heritage of Scotland. MacLeod of Harris tartan. 49 GBP og med masser af value for money.

 

Casual kilt fra Heritage of Scotland. Heritage of Scotland tartan (corporate tartan).


Længden er fast, 24" eller 61 cm. Det eneste, du skal gøre, er derfor at vælge tartan og livvidde. Hvis du måler 36", skal du nok bestille en 34". En 36" sidder i inderste hul, så hvis du skulle tabe dig lidt, kommer den til at sidde meget løst.
   Deres kundeservice er forbilledlig, og de leverer ekstremt hurtigt.

Kommer du til Edinburgh, kan du få kilten med dig med det samme. Heritage of Scotland har flere butikker, fx John Morrison, som nok er den mindst turistede af dem.


 

1.100-1.200 kroner

USA Kilts Casual

Hvis længden 24" ikke passer, kan du tage et kig på USA Kilts. Fra dem kan du få en 4 yard casual kilt i fin PV fra Marton Mills (10-11 oz.) og i længder fra 19 til 26" (48-66 cm) i halvtomme intervaller.
   Livvidder er de heller ikke karrige med, 24-70" (61-178 cm). Prisen er 99 dollars plus ekstra for hoftevidde. Normalt er det livvidde, der bestemmer prisen. Regn med at skulle af med 20 dollars til det (intervallet 102-121 cm). Du kan vælge mellem hele 95 forskellige tartans.
  Når du bestiller hos USA Kilts, skal du oplyse alle mål: Livvidde, hoftevidde, længde og din egen højde i tommer.

USA-kilten lukkes med Velcro og er derfor yderst fleksibel. Du kan vælge at få den med bæltestropper, belt loops passende til normale herrebælter eller til de bredere kilt belts.

Jeg foretrækker i almindelighed, at kilte lukkes med spænder og remme. Men Velcro har én fordel: Kilten er helt uden metaldele. Så hvis du vil rejse i kilt med fly, skal du vælge sådan en, for de to-tre kraftige spænder, normale kilte er udrustet med, sender simpelthen alarmerne i security i lufthavne på overarbejde.

   

Casual 4 yard kilt fra USA Kilt. American Heritage tartan. I mit tilfælde: Kilt 99 dollars + tillæg for hoftevidde (43") 20 dollars = 119 dollars = 850 kroner (kurs 7,15) + moms = ca. 1.065 + fragt. Hvis fragten overstiger 35 dollars, skal der yderligere betales 12% told. I så fald kommer kiltens reelle pris op på næsten 1.200 kroner. Dertil kommer så fragt og told og moms af fragten.

 

 Casual 4 yard kilt fra USA Kilt. American Heritage tartan. Belt loops for et almindeligt bælte.
Kilten er bestilt kort, således at den kan sidde lavere end en traditional kilt sædvanligvis gør.
Velcro-lukningen gør den yderst fleksibel. Men du kan ikke bruge den uden bælte.

 


1.350 - 2.500 kroner

John Morrison kilt fra Heritage of Scotland

Hos førnævnte Heritage of Scotland koster en 5 yard (John Morrison) kilt i ren ny uld, syet i Skotland efter mål på maskine fra 151 GBP (omkring 1.350 kroner ved en kurs på 9,00), afhængig af den valgte tartan, men inklusive forsendelse (dog uforsikret). Til den pris er den et langt bedre køb end USA-kilten, nævnt ovenfor, idet den med forsendelse godt kan komme derop.


Med UPS bliver den lidt dyrere.

De 151 pund er imidlertid en grundpris, og for de fleste tartans vedkommende passerer du 200 pund, jf. nedenfor.

 

John Morrison kilt fra Heritage of Scotland, Campbell Ancient tartan, 10 oz. ren ny uld,
5 yard syet efter mål.

 

Hvis du bestiller en James Morrison kilt hos Heritage of Scotland, skal du tage stilling til følgende:

5 yard eller 8 yard?
Til casual brug er 5 yard efter min mening at foretrække frem for 8 yard. 7 meter stof kan være meget at have omkring sig. En 8 yard kilt i uld koster også mindst 100 GBP mere, men er, som før nævnt, nærmest et must for rigtige traditionalister.

Når du har bestemt dig, er du klar til at "customize" din kilt:

1. Tartan
Du har flere tusinde tartans at vælge imellem. Nogle få koster ikke ekstra, men ved de fleste skal du af med mindst 50 GBP mere.

Uden merpris kan i hvert fald Royal Stewart, Stewart Hunting Modern, Stewart Black Modern, BlackWatch Modern, Caledonia Modern, Campbell Ancient, Douglas Green Modern, Holyrood og Thomson Camel Modern fås. Nogle af dem vil så være i PV, men i god kvalitet fra Marton Mills.

2. Tartanvægt og væveri
Heritage of Scotland skriver, at 10-11 oz. kræver meget mere vedligeholdelse i form af presning af læggene end de tykkere 13 oz. og 16 oz. Det er ikke min erfaring. Alle deres kilte holder sig fantastisk godt. fx Locharron, House of Edgar, Marton Mills etc. De er alle gode. Farverne kan afvige lidt mellem de forskellige væverier.

På dette trin ser du, hvad din kilt kommer til at koste, hvis du vælger normal "pleating".

3. Længde
Fra 18 til 27.5 inch i halvtomme-intervaller. Længden er hos Heritage of Scotland fra top til bund.
Nogle kiltmakers lægger bagefter linningen til, hvorved kilten kan blive for lang, hvis man ikke er opmærksom på det.

4. Hoftevidde (hip size)
Fra 34 til 58 inch i heltomme-intervaller

5. Livvidde (waist) 
Fra 24 til 60 inch i heltomme-intervaller.

Der er forskel på, hvordan forskellige kiltmakers syr deres kilte til en given livvidde. Hos nogle er det målet med kilten spændt i andet eller midterste hul. Hos Heritage of Scotland synes det at være det inderste hul. Hvis du bestiller en livvide 36", kan den spændes ud til ca. 38", men den kan ikke blive mindre end de 36". Så overvej om du er på vej ned eller op i vægt, når du bestiller.  

6. Læg (tilpasning)
Du kan vælge mellem pleated to the sett og pleated to the stripe.

På en kilt, der er pleated to the sett, ser mønstret på for- og bagside grundlæggende ens ud. Pleated to the sett er det normale.

Ved pleated to the stripe tager man udgangspunkt i en af striberne, og det kan være særdeles flot, men ikke alle tartans egner sig lige godt, og det er svært at forestille sig, hvordan kilten kommer til at se ud bagpå. Det afhænger blandt andet af, hvilken stribe, der vælges.
Pleated to the stripe gør kilten væsentligt dyrere.

Mit råd: Du bør kun vælge pleated to the stripe, hvis du er i direkte og personlig kontakt med kilt makeren, så han kan anskueliggøre mulighederne for dig.

7. Læg (type)
Du kan få kilten box pleated eller knife pleated. Knife pleated er det normale.
Box pleated koster ekstra.


Mine kilte er knife pleated to the sett. Alstå helt almindelige.

8. Frynser eller ej?
Kilte har sædvanligvis frynser på siden af forsidestykket (kilt apron fringe). Det normale er double fringe, men du kan uden merpris få kilten med enten tredobbelte frynser (tripple fringe) eller helt uden frynser.

Jeg vælger som regel double fringe, men har også kilte uden frynser.

9. Køb med eller uden forsendelsesomkostninger
Herefter kan du gå til kassen og vælge, om du vil betale for forsendelsen - og samtidig forsikring og hurtig levering, eller om du tør tro på, at Posten ikke smider kilten væk og spare forsendelses-omkostningerne. Alle mine kilte er nået problemfrit frem, med eller uden fragtbetaling.

Og så er det bare at vente. Leveringstiden er mellem fem og syv uger, og Heritage of Scotland holder, hvad de lover, hvilket ikke er nogen selvfølge i branchen. På nettet kan man finde skrækeksempler, hvor folk har betalt en kilt maker for en dyr kilt og så har ventet i hele år på at få den leveret. Men altså ikke med Heritage of Scotland. Skulle der opstå et problem, fortæller de det af sig selv i god tid.

 


 Heritage of Scotland James Morrison Kilt, 5 yard, light weight PV (Marton Mills).
Syet efter mål. Colquhoun tartan. 151 GBP.
.


 

 

4.000 kroner og opefter

Skal det være topkvalitet?

Kig på Geoffrey Tailor, Hector Russell eller Kinloch Anderson.  Hos dem passerer priserne dog let 400 GBP for en kilt. Det dobbelte eller mere kan den også koste. Ingen tvivl om, at man får masser af kvalitet, men til casual wear skyder man efter min mening langt over målet. Jeg har i hvert fald ikke noget at bruge en så fin kilt til. 
   De har alle tre forretninger i eller omkring Edinburgh. Og kunne du ikke forestille dig en habit, der ikke står Armani eller Ermenegildo Zegna på, ja så...


 

Min anbefaling

Start altid med en billig kilt. Den er jo, når alt kommer til alt, mest til lidt sjov og anderledes in-between brug. Hvis interessen vokser, kan du altid supplere med en dyrere. 

Ekstra fordel: Passer den billige, færdigsyede kilt trods alt ikke, kan du få den ombyttet eller dine penge igen. Og den kan være god at tage udgangspunkt i, størrelsesmæssigt, når du skal bestille din næste kilt.  Hvis din kone vil købe en kilt til sig selv, kunne HUN også tage et kig på Heritage of Scotland. Hun kan fx for 68 GBP få en minikilt syet efter mål i længder fra 32 til 56 cm - fra meget kort til knækort - i umiddelbart 20 forskellige tartans. Men indtaster hun navnet på en eller anden tartan, kommer den også frem som en mulighed. Reelt er der nok flere tusinde. Nogle koster ekstra. Eller hun kan vælge en af de mange færdigsyede "tartan skirts".

 

 


Køb en kilt
Klik på et af felterne for at komme videre

iKilt.dk  Copyright © 2013-16  Gregers Mansfeldt